Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Η γυμναστική προστατεύει από γρίπη και κρυολόγημα.


Για να μειώσετε τον κίνδυνο κρυολογήματος και άλλων ιώσεων αυτό τον χειμώνα, γυμνασθείτε. Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική, ήπια φυσική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των πιο συνηθισμένων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Όπως εξηγεί ο δρ Ντέιβιντ Νίμαν από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Appalachian, στο Μπουν της Βορείου Καρολίνας, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η ήπια άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνοντας έτσι τις λοιμώξεις.
«Στις μελέτες συμμετείχαν εκατοντάδες εθελοντές και το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι οι οκτώ στους 10 ανθρώπους που ασκούνται συστηματικά αρρωσταίνουν σπανιότερα απ' ότι όσοι δεν γυμνάζονται καθόλου», λέει. «Επιπλέον, οι δραστήριοι άνθρωποι αναπτύσσουν πολύ λιγότερα κρυολογήματα και άλλες χειμερινές ιώσεις σε σχέση με όσους διάγουν καθιστική ζωή».
Για να προστατευθείτε κι εσείς από το κρυολόγημα και τις άλλες ιώσεις με την βοήθεια της ασκήσεως, ακολουθήστε τις συμβουλές που παρατίθενται στη συνέχεια.
* Θέστε ως στόχο να γυμνάζεστε ήπια (λ.χ. κάνοντας βάδην) 30-60 λεπτά την ημέρα. Την ίδια ποσότητα ασκήσεως συνιστούν το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής και η Εθνική Ακαδημία Επιστημών, των ΗΠΑ, για απόκτηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και την διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης.
* Εάν θέλετε να αδυνατίσετε, προσπαθήστε να αποφύγετε την απότομη μείωση του βάρους σας τον χειμώνα. «Οι υπάρχουσες μελέτες υποδηλώνουν ότι η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να καταστείλει την λειτουργία των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος», εξηγεί ο δρ Νίμαν «γεγονός που μπορεί να υπονομεύσει κάπως την φυσική άμυνα του οργανισμού κατά των ιών». Το αδυνάτισμά σας θα είναι ασφαλές εάν δεν χάνετε περισσότερο από 1 κιλό την εβδομάδα.
* Να ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής στο γυμναστήριο. Οι ιοί του κρυολογήματος και των άλλων χειμερινών λοιμώξεων συχνά μεταδίδονται μέσω της επαφής μολυσμένων αντικειμένων με τα χέρια και από εκεί με το στόμα ή τη μύτη. Συνεπώς, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας συχνά στο γυμναστήριο, καθώς και να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και γενικώς το πρόσωπό σας. Αν, εξ άλλου, θέλετε να σκουπίσετε τον ιδρώτα από ένα όργανο γυμναστικής, χρησιμοποιήστε ξεχωριστή πετσέτα και όχι αυτήν με την οποία σκουπίζετε το πρόσωπό σας.
* Να γυμνάζεστε ακόμα και αν έχετε κρυολόγημα. «Αν ένας άνθρωπος έχει συνάχι ή "μπούκωμα", αλλά όχι πυρετό, μπορεί να γυμναστεί, αν και πιθανώς η ένταση της ασκήσεως θα είναι μικρότερη», τονίζει ο δρ Νίμαν «Μελέτες έχουν δείξει ότι η ήπια άσκηση σε περίπτωση κρυολογήματος, δεν επηρεάζει τη σοβαρότητα ή τη διάρκειά του». Αντιθέτως, αν έχετε πυρετό, ρίγη και πονάκια στο σώμα, «να περιμένετε έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα και μετά να αρχίσετε βαθμιαία να γυμνάζεστε», συνιστά. «Ειδάλλως, τα συμπτώματά σας μπορεί να επιδεινωθούν».


Πηγή: http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=5&articleID=4700&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου