Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Αφιέρωμα στον αδικοχαμένο ομογενή "Golden Greek" kickboxer Δημήτρη Χαβανά.


Ο Δημήτριος Χαβανάς γεννήθηκε στο Ντάλας το 1950. Όπως ο ίδιος δήλωνε: «Το Δημήτριος σημαίνει αυτός που αγαπά την γη. Χαβανάς σημαίνει Χαβανάς. Είμαι σίγουρος ότι κάτι σημαίνει, αλλά δεν ξέρω τι».
Το προσωνύμιό του «Έλληνας», προέκυψε από την ενεργό συμμετοχή του στο παιγνίδι του ποδοσφαίρου στο γυμνάσιο. Η ομάδα και οι οπαδοί ήξεραν ότι ο πατέρας του ήταν ένας αξιοπρεπής Έλληνας.
Ο Δημήτριος ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο καράτε το 1968 με τον Jerry Wiseman, όταν ήταν δεκαοχτώ ετών. Ο εκπαιδευτής του τοποθέτησε ένα καπέλο του μπέιζμπολ πλάι στο κεφάλι του και το κλώτσησε μακριά. Στη συνέχεια κράτησε έναν πίνακα πίσω από το κεφάλι του και το έσπασε με ένα μπροστινό λάκτισμα και το έσπασε. Οι κινήσεις αυτές εντυπωσίασαν τον νεαρό Έλληνα που είχε πια μια καριέρα μπροστά στο μέλλον του.
Ως καφέ ζώνη επέτυχε πάνω από 125 νίκες χωρίς καμμία ήττα!!! Ο πιο αξέχαστος αγώνας του ως καφέ ζώνη ήταν εναντίον στον εως τότε αήττητο Bob Burbridge (επίσης καφέ ζώνη και μαθητής του Mike Stone και του Τσακ Νόρις.) Αυτή του η νίκη ήταν η απόδειξη της αποφασιστικότητάς του να κερδίσει. Κοντά στο τέλος του 1971 πήρε μαύρη ζώνη. Την χρονιά εκείνη κέρδισε 13 μεγάλα πρωταθλήματα και ενετάχθη στην 1η δεκάδα των Αμερικανών karatekas.   

Φωτογραφία από πρωτάθλημα καράτε. Ο χρυσός Έλληνας διακρίνεται ο 2ος από αριστερά.
Προτού ασχοληθεί με το Kick Boxing, κέρδιζε την μια νίκη μετά την άλλη σε τουρνουά. Το 1974, κέρδισε το μεγάλο εθνικό πρωτάθλημα καράτε των Η.Π.Α. Στην συνέχεια αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα καράτε του Τέξας για έξι συναπτά έτη. Τέσσερις φορές στη σειρά, νίκησε όλους τους αθλητές στο πρωτάθλημα της Louisiana πρωταθλήματα, και πήρε το πρωτάθλημα καράτε του Allen Steen των Η.Π.Α. για τρία ολόκληρα χρόνια. Από το 1975 και μετά ο χρυσός Έλληνας αφοσιώθηκε στο KickBoxing. Χάρη στα πολύ μυώδη του πόδια, ο Χαβανάς τελειοποίησε ένα εκρηκτικό στυλ μάχης, με συνέπεια να κερδίζει άνδρες πολύ ψηλότερους από το ανάστημά του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για να αντισταθμίσει το χαμηλό του ύψος, έκανε εντατική προπόνηση με βάρη, αλλά και στο να ρίχνει πολύ δυνατές γροθιές. Μέχρι το 1980 είχε συσσωρεύσει ένα ρεκόρ από σχεδόν 50 αγώνες. Από αυτούς τους αγώνες του, ο Χαβανάς έχασε μόνο από τον Benny «the Jet» Urquidez (με διαφορά ενός μόνο σημείου!), από τον Earnest Hart junior (με άδικη απόφαση κριτών), τον Chris Gallegos και τον Marc Costello, από τις οποίες ήττες τουλάχιστον μια ανέτρεψε σε μεταγενέστερο αγώνα. Εκτός από το γεγονός ότι ήταν μεγάλος μαχητής, ο Δημήτριος σημειώθηκε επίσης ως καλύτερος προπονητής του Kick Boxing στο Τέξας. Προπόνησε πρωταθλητές όπως τον Billye Jackson, τον Ray McCallum, τον Troy Dorsey, τον Cliff Thomas και τον Ismael Robles.
Καθ'οδόν για το Atlantic City της Νέας Ιερσέης, προκειμένου να αναμετρηθεί με τον μαχητή Howard Jackson για τον παγκόσμιο τίτλο, το αεροπλάνο που μετέφερε τον Δημήτριο έπεσε έξω από το Cookeville του Tennessee. Ήταν 23 Ιουλίου του 1981.  
Τρεις ημέρες αργότερα, ένα μεγάλο πλήθος ξεχείλησε έξω από το κοιμητήριο του Restland Memorial Park, στο ανατολικό Ανόβερο της Νέας Ιερσέης, για να παρακολουθήσουν την κηδεία του χρυσού Έλληνα. Ένα ζευγάρι γάντια του μποξ ήταν κρεμασμένα μπροστά, η μαύρη ζώνη των 3 dan του Χαβανά και το κόκκινο σατέν gi που φορούσε, κοσμούσαν το φέρετρο. Μια φωτογραφία του μαχητή του kick boxing ήταν επίσης ορατή στους πενθούντες.

 

 

 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου