Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Η παχυσαρκία, «ένοχη» για τον καρκίνο του μαστού.


Λονδίνο
Η παχυσαρκία αποτελεί τον κύριο «ένοχο» πίσω από την πιο κοινή μορφή καρκίνου του μαστού στις ηλικιωμένες γυναίκες. Το αλκοόλ και το κάπνισμα συμπληρώνουν την τριάδα της …ενοχής, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σημειώνουν ότι η πλειονότητα των καρκίνων του μαστού είναι ορμονοευαίσθητοι, γεγονός που σημαίνει ότι η ανάπτυξή τους «πυροδοτείται» από ορμόνες. Το επιπλέον αποθηκευμένο λίπος στον οργανισμό αυξάνει τα επίπεδα αυτών των ορμονών του φύλου οι οποίες «θρέφουν» τον καρκίνο, λένε οι επιστήμονες.

«Κλειδί» οι ορμόνες
Μελέτες δείχνουν ότι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν δύο ως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με συνομήλικές τους γυναίκες που εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών.
Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών όπως η εγκυμοσύνη, το αντισυλληπτικό χάπι και η εμμηνόπαυση μπορούν να μεταβάλουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Journal of Cancer», η παχυσαρκία πρέπει να μπει στην κορυφή της λίστας των «ενόχων» για εμφάνιση ορμονοευαίσθητων καρκίνων του μαστού – κυρίως επειδή αποτελεί έναν παράγοντα του τρόπου ζωής ο οποίος ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια τη γυναίκα.

Μεγάλη μελέτη
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με χρηματοδότηση του Cancer Research UK ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 6.300 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών αναζητώντας παράγοντες υπαίτιους για το ότι κάποιες γυναίκες αναπτύσσουν ορμονοευαίσθητους καρκίνους του μαστού ενώ κάποιες άλλες όχι.
Όπως είδαν, το βάρος της γυναίκας φάνηκε να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα ορμονών του φύλου στον οργανισμό της, ενώ ακολουθούσαν με μικρή διαφορά η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.
Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες – όσες δηλαδή είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος 25 και άνω – παρουσίαζαν και τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Το ίδιο συνέβαινε και σε όσες γυναίκες έπιναν περισσότερες από 2,5 μονάδες αλκοόλ ημερησίως (μια μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι μπίρα των 330 ml, ένα ποτήρι κρασί των 125 ml ή σε μια μονή δόση αλκοολούχου ποτού όπως το ουίσκι των 40 ml) ή κάπνιζαν περισσότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι γυναίκες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτούς τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού καθώς είναι στο χέρι τους να τους αλλάξουν.

Πηγή: http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=411963

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου