Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Έλλειψη ιωδίου- τι μπορεί να προκαλέσει στην υγεία μας.

Η χρόνια έλλειψη ιωδίου μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας. Η έλλειψη ιωδίου μειώνει την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και οδηγεί σε μια επιβράδυνση του μεταβολισμού. Η ανεπάρκεια ιωδίου είναι η πιο κοινή αιτία της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός)10.Το ορατό και αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ιωδίου είναι η βρογχοκήλη Για την πρόληψη αυτών των σοβαρών ασθενειών, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα πρώτα σημάδια της έλλειψης ιωδίου.
Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν έλλειψη ιωδίου:
Αίσθημα πίεσης και σφιξίματος στον λαιμό (τυπικό αίσθημα ύπαρξης "μάζας" )
Προβλήματα στην κατάποση και στην αναπνοή
Αύξηση της περιφέρειας του λαιμού
Κούραση, πτωχή συγκέντρωση
Ευαισθησία στο κρύο
Δυσκοιλιότητα
Έλλειψη ενέργειας και κινητικότητας
Ξηρά μαλλιά και δέρμα
Στα παιδιά:
Κούραση, πτωχή συγκέντρωση και λήθαργος
Μείωση στη σχολική απόδοση (η έλλειψη ιωδίου μειώνει το IQ κατά 10-15 πόντους(12 )
Ψυχική και σωματική καθυστέρηση
Οι πιο σοβαρές συνέπειες της έλλειψης ιωδίου συμβαίνουν σε γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν και στα παιδιά. Επαρκές ιώδιο, και ως εκ τούτου ικανοποιητική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Η πιο σοβαρή διαταραχή που οφείλεται σε σοβαρή έλλειψη ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ο κρετινισμός, μια κατάσταση με μειωμένη σωματική και πνευματική ανάπτυξη. Αλλά ακόμη και μια ήπια έλλειψη ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σχετίζεταιμε χαμηλή νοημοσύνη των παιδιών.12

Επαρκής πρόσληψη ιωδίου είναι η καλύτερη πρόληψη αυτών των επιπλοκών καθώς και άλλων, όπως η γέννηση νεκρού εμβρύου, αποβολές ή πτωχή ανάπτυξη..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου