Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Κανονισμοί μάχης υποταχής (Μεικτές Πολεμικές Τέχνες- Μ.Μ.Α.).


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΜΑ (ΜΕΙΚΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι μικτές πολεμικές τέχνες (ΜΜΑ) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πολεμικές τέχνες στον κόσμο. Συνδέεται με τον μέγιστο δυνατό αριθμό τεχνικών ενεργειών, που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές. Η διαδικασία για την απόφαση του νικητή στο άθλημα υπόκειται στη λογική του πιο απλού και φυσικού κριτηρίου -στην άρνηση ενός αντιπάλου να συνεχίσει τον αγώνα ή να νικήσει έναν αντίπαλο με προφανή πλεονεκτήματα. Είναι ένα δυναμικό, συναρπαστικό άθλημα,προσαρμοσμένο στις ανάγκες ενός σύγχρονου ακροατηρίου.
Το κείμενο αυτό απευθύνεται σε ευρύ κοινό - αθλητές, προπονητές,διαιτητές, θεατές και σχολιαστές για τους ακόλουθους λόγους:
- Η κατανόηση των κανόνων επιτρέπει τη χρήση βέλτιστων πρακτικών για αθλητική εκπαίδευση και τακτική του αγώνα, η οποία συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη ενός αθλητή και στην ένδειξη ευγενής άμιλλας.
 – Η κατανόηση της σχέσης και η ουσία των κανόνων επιτρέπουν στους κριτές να λαμβάνουν αντικειμενικές και έγκαιρες αποφάσεις.
Οι διαγωνισμοί παιδιών και νέων σε μικτές πολεμικές τέχνες (ΜΜΑ) είναι ένα από τα στοιχεία της σωματικής ανάπτυξης του παιδιού και το στάδιο της προετοιμασίας αθλητών υψηλού επιπέδου αθλητικής ικανότητας. Οι βασικές αρχές της ανταγωνιστικής εξάσκησης σε παιδιά και εφήβους είναι:
-από το απλό - στο περίπλοκο: μια σταδιακή και λογική μετάβαση από απλά τεχνικά στοιχεία σε πιο σύνθετα που ορίζονται από ένα σύνολο επιτρεπόμενων και απαγορευμένων ενεργειών στους αγώνες διαφορετικών ηλικιακών ομάδων
--Η  μέγιστη,ομαλή και αβίαστη ανάπτυξη του σώματος του παιδιού
- Η μέγιστη μείωση του κινδύνου αθλητικών τραυματισμών σε διαγωνισμούς παιδιών και νέων
Αυτό το μέρος των Κανόνων περιγράφει τις μικτές πολεμικές τέχνες ως ένα σύγχρονο άθλημα, που κατευθύνεται στην ανταγωνιστική δραστηριότητα και που αποκαλύπτει έπειτα τις βασικές του ιδιότητες.

ΟΙ ΜΙΚΤΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (ΜΜΑ) ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΘΛΗΜΑ
Ο ανταγωνισμός είναι το μέρος για την υψηλότερη απόδοση ενός αθλητή,της δημιουργικότητας του, της δύναμης του και του θάρρους του. Οι κανόνες υπόκεινται σε όλες τις εκδηλώσεις αυτών των ιδιοτήτων.
 Οι Μικτές πολεμικές τέχνες (ΜΜΑ) - είναι ένας  αγώνας πλήρης επαφής δύο αθλητών που χρησιμοποιούν τεχνικές shock (σοκ) και αγωνίζονται σε όρθια και επιεδάφια θέση. Οι ρίζες του αθλήματος χρονολογούνται από την περίοδο προ Χριστού. Σε αντίθεση με τις αρχαίες πολεμικές τέχνες,οι σύγχρονες μικτές πολεμικές τέχνες (MMA) βασίζονται αυστηρά σε σαφείς κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά των αθλητών και την πρόληψη της βαναυσότητας.
Οι μικτές πολεμικές τέχνες (MMA) χρησιμοποιούν τεχνικές σχετιζόμενες με  67 είδη πολεμικών τεχνών. Οι αθλητές αντιμετωπίζουν πάντα προβλήματα, πρώτον, γενικά – την συνεχή ανάπτυξη των τεχνικών μέσων, δεύτερον, το έργο της διεξάγωγής ενός αγώνα λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες δεξιότητες και ιδιότητες του όπως και τις δεξιότητες και την κατανόηση των επικρατουσών ιδιοτήτων ενός αντιπάλου. Σε αυτό το άθλημα ο αθλητής αναγκάζεται να αντιδράσει άμεσα στην αντενέργεια, να προβλέψει μία πιθανή επίθεση και να κρύψει τις δικιές του προθέσεις.
Παρά τις διαφορές στους κανόνες που εφαρμόζονται από διεθνείς και εθνικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων, η ουσία των μικτών πολεμικών τεχνών (MMA) παραμένει αμετάβλητη. Οι διαφορές αφορούν το μέρος του αγώνα, τη διάρκεια και την λίστα επιτρεπόμενων και απαγορευμένων δραστηριοτήτων.




Η ανάγκη για ανάπτυξη της στρατηγικής και τεχνικής ενός αθλητή,οι μεγάλες απαιτήσεις για την φυσική του κατάσταση και αντοχή και η ικανότητα της ξεχωριστής παρουσίας που χρειάζεται ασταμάτητο κουράγιο, κάνουν τις Μεικτές Πολεμικές Τέχνες ένα ωραίο θέαμα.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΜΜΑ
Το άθλημα του ΜΜΑ αναδεικνύει τους καλύτερους αγωνιστές των Πολεμικών Τεχνών.
Ο κάθε αγώνας δεν τιμάει μόνο τον νικητή αλλά και τους δύο αντίπαλους που  προσπαθούν να δώσουν το καλύτερο τους εαυτό. Η ομορφιά του αγώνα είναι όχι μόνο να κερδίσουμε, αλλά να αγωνιστούμε σωστά. Και οι δυο οι αγωνιστές δίνουν αξίες ο ένας στον άλλο όταν υιοθετούν ηθικές συμπεριφορές.
Σκοπός του κάθε αγωνιστή είναι να κερδίζει υιοθετώντας αυτή την φιλοσοφία  και να σέβεται από κοινού τον αντίπαλό του και τους κανόνες διαγωνισμού του ΜΜΑ.
Η συμπεριφορά του κάθε αγωνιστή βρίσκεται υπό την επιτήρηση του διαιτητή, ο οποίος ελέγχει το πνεύμα του αγώνα προς το καλύτερο συμφέρον του αθλήματος και τον κώδικα δεοντολογίας του.
Αυτός ο κώδικας τηρείται από τους αγωνιστές,τους διαιτητές και τους προπονητές.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
Οι διαιτητές έχουν το δικαίωμα ψήφου την ώρα της απόφασης του νικητή. Η ουσία της έννοιας "ένας καλός κριτής" έγκειται στην έννοια της δικαιοσύνης και της συνέπειας:
-να είσαι δίκαιος σε κάθε συμμετέχων
-να έχεις αξιολογηθεί ως δίκαιος από τους θεατές και τους συμμετέχοντες του αγώνα
Ο διαιτητής στο ρινγκ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του αγώνα. Στον διαιτητή και σε ολόκληρη την κριτική επιτροπή  έχει ανατεθεί να δημιουργήσουν τις παρακάτω προϋποθέσεις ώστε να παρουσιάσουν οι αθλητές το θέαμα:
- ορθότητα των αποφάσεων τους
- να κατανοούν την έννοια και τη λογική των κανόνων
-να πράττουν ως εξειδικευμένοι  διοργανωτές,κατευθύνοντας την πορεία του αγώνα και του διαγωνισμού στην λογική ολοκλήρωση τους.
- να ενεργούν σαν δάσκαλοι,χρησιμοποιώντας κανόνες για να τιμωρήσουν την ανεντιμότητα και την αγένεια
- να προωθούν τον αγώνα -  επισημαίνοντας τα θεαματικά στιγμιότυπα  του αθλήματος και επιτρέποντας  στους αθλητές να παρουσιάσουν τον καλύτερο τους εαυτό στο κοινό.

Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί ότι ένας καλός κριτής πρέπει να χρησιμοποιεί κανόνες για να κάνει τον κάθε αγώνα ξεχωριστά ένα πραγματικό γεγονός για όλους ενδιαφερόμενους.
Για τους ενδιαφερόμενους - θεωρήστε τους ακόλουθους κανόνες ως την τωρινή κατάσταση των μικτών πολεμικών τεχνών (MMA), αλλά να έχετε κατά νου ότι τα παραπάνω μπορούν επίσης να είναι σημαντικά για εσάς ώστε να καθορίσετε τη δική σας θέση στο άθλημα.
          Να είστε ασυμβίβαστοι στο ρινγκ και συμπονετικοί στη ζωή!
Αυτοί οι Κανόνες του ΜΜΑ, οι οποίοι ορίζονται λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές απαιτήσεις των τεχνικών κανόνων και τους κανόνες των ανοικτών διαγωνισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού MMA(WMMAA) , είναι υποχρεωτικοί για τους οργανισμούς που διεξάγουν διαγωνισμούς. Κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών, σε περίπτωση που συμβεί οποιοδήποτε περιστατικό που δεν καλύπτεται από τους κανόνες αυτούς, τότε αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τους Κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού ΜΜΑ.

Οι επίσημοι (αρχηγοί ομάδων,προπονητές,αθλητές και κριτές) που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς υποχρεούνται να καθοδηγούνται από την ισχύουσα Νομοθεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού,από τους Κανόνες,όπως επίσης και από τους Κανονισμούς και τις Διατάξεις των διαγωνισμών εγκεκριμένοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μικτών Πολεμικών Τεχνών.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.ΤΥΠΟΣ  ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
ΕΙΔΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
Εκ φύσεως οι αγώνες χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
-ατομικό:καθορίζονται τα ατομικά αποτελέσματα και οι θέσεις των αθλητών σε κάθε κατηγορία κιλών 
-ομαδικό: καθορίζεται η θέση της κάθε ομάδας
-ατομικό και ομαδικό:καθορίζονται τα ατομικά αποτελέσματα και η θέση των αθλητών σε κάθε κατηγορία κιλών  και οι θέσεις της κάθε ομάδας από το σύνολο πόντων  σε ατομικούς διαγωνισμούς
-στους ατομικούς και ομαδικούς διαγωνισμούς τα αποτελέσματα των ομάδων καθορίζονται από το σύνολο πόντων σε ατομική κατάταξη
-στην κατηγορία της ομαδικής κατάταξης νικητής είναι η ομάδα που φέρει το μεγαλύτερο βαθμό  επιτυχιών των αθλητών της ομάδας σε ατομική κατάταξη
Οι αγώνες επαγγελματικής κατάταξης είναι μία αναμέτρηση στην οποία  το αποτέλεσμα κάθε αγώνα καταγράφεται στην ατομική βαθμολογία του αθλητή.
-οι αγώνες επαγγελματικής κατάταξης και οι ερασιτεχνικοί αγώνες ΜΜΑ δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά καθώς είναι το ίδιο άθλημα.Ο επαγγελματικός αγώνας ΜΜΑ χαρακτηρίζεται απο το γεγονός ότι οι αθλητές γνωρίζονται μεταξύ τους εκ των προτέρων.

-Κάθε αθλητής που συμμετέχει σε επαγγελματικά τουρνουά MMA διατηρεί μία λίστα καταγεγραμμένων αγώνων (αριθμός νικών, ήττες,ισοπαλίες) η οποία βασίζεται στην ατομική βαθμολογία του αθλητή. Η βαθμολογία του αθλητή ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα την περαιτέρω συμμετοχή στο τουρνουά MMA,τον αριθμό των νικών και τις ήττες.
1.2 Μέθοδοι διεξαγωγής διαγωνισμών
1.2.1. Οι διαγωνισμοί μπορούν να διεξαχθούν:
-σύμφωνα με το Ολυμπιακό Σύστημα όταν ένας συμμετέχων (αθλητής ή η ομάδα) αποχωρεί από τον διαγωνισμό μετά την πρώτη ήττα.
Οι διαγωνισμοί σύμφωνα με το Ολυμπιακό σύστημα διεξάγονται αν υπάρχουν 2,4 ή περισσότεροι συμμετέχοντες
-σύμφωνα με το σύστημα Robin, όπου ένας συμμετέχων (αθλητής ή ομάδα) ανταγωνίζεται με κάθε έναν από τους άλλους συμμετέχοντες μια φορά, ανεξάρτητα από το αριθμό διαγωνισμών.Οι αγώνες Robin διεξάγονται όταν υπάρχουν 3 συμμετέχοντες.
1.2.2. Οι προκριματικοί αγώνες διεξάγονται όταν ο αριθμός συμμετεχόντων σε μία κατηγορία βάρους είναι πάνω από 16 αθλητές. Ο επικεφαλής κριτής ορίζει τα μέλη των προκριματικών αγώνων κατά τη διάρκεια της κλήρωσης για τους αγώνες.
1.2.3. Σε διαγωνισμούς που διεξάγονται σύμφωνα με το Ολυμπιακό σύστημα, ο νικητής ,σε μία κατηγορία κιλών, είναι ο αθλητής που κερδίζει όλες τις μάχες. Ο νικητής κερδίζει 10 βαθμούς στην ομαδική κατάταξη.
-ο αθλητής που χάνει στον τελικό λαμβάνει την 2η θέση και κερδίζει 8 βαθμούς στην ομαδική κατάταξη
-οι αθλητές που χάνουν στον ημιτελικό λαμβάνουν την 3η θέση και κάθε ένας από αυτούς κερδίζουν 6 βαθμούς στην ομαδική κατάταξη.
- ο αθλητής που χάνει στον προημιτελικό από τον πρωταθλητή λαμβάνει την 5η  θέση και βαθμολογείται με 4 πόντους στην ομαδική κατάταξη.
- ο αθλητής που χάνει στον προημιτελικό από τον κάτοχο του ασημένιου μεταλλίου  λαμβάνει την 6η θέση και βαθμολογείται με 3 πόντους στην ομαδική κατάταξη.
-οι αθλητές που χάνουν τους προημιτελικούς από τους κατόχους των χάλκινων μεταλλίων  λαμβάνουν την 7η θέση και κερδίζουν 2 πόντους στην ομαδική κατάταξη
1.2.4. Σε διαγωνισμούς Robin,ο νικητής σε μία κατηγορία κιλών είναι ο αθλητής με την υψηλότερη βαθμολογία. Ο νικητής κερδίζει 10 βαθμούς στην ομαδική κατάταξη.
-ο αθλητής με την δεύτερη καλύτερη βαθμολογία λαμβάνει την 2η θέση και κερδίζει 8 βαθμούς στην ομαδική κατάταξη.
-ο αθλητής με την χαμηλότερη βαθμολογία λαμβάνει την 3η θέση και κερδίζει 6 βαθμούς στην ομαδική κατάταξη.
1.2.5. Βαθμολογίες διαγωνισμών Robin
-νίκη εντός της απόστασης σε κάθε γύρο(1,2,ΕΧΤΡΑ):3 πόντοι
-νίκη σε πόντους:2 πόντοι
-αν ο αντίπαλος δεν βγει για να αγωνιστεί:2 πόντοι
-νίκη από πόντους στον έξτρα γύρο :1 πόντος
Αν δύο ή περισσότεροι αθλητές έχουν ίση βαθμολογία λαμβάνονται υπόψη διαδοχικά οι παραπάτω επιπρόσθετες ενδείξεις:
-το καλύτερο αποτέλεσμα σε αγώνες head to head(σώμα με σώμα)
-περισσότερες νίκες εντός της απόστασης
-λιγότερες ήττες εντός της απόστασης
-μικρότερο σωματικό βάρος

1.2.6. Στην ομαδική κατάταξη νικητής είναι η ομάδα που σημειώνει την υψηλότερη βαθμολογία από τις νίκες των αθλητών της ομάδας. Οι επόμενες θέσεις στην ομαδική  ταξινόμηση αποδίδεται με την φθίνουσα συνολική  βαθμολογία που σημειώθηκε. Εάν δύο ή περισσότερες ομάδες έχουν ίση βαθμολογία λαμβάνονται υπόψη διαδοχικά οι παρακάτω ενδείξεις:
- ο αριθμός των πρώτων θέσεων των αθλητών στην ατομική κατάταξη
- ο αριθμός των 2ων  θέσεων των αθλητών στην ατομική κατάταξη
- ο αριθμός των 3ων  θέσεων των αθλητών στην ατομική κατάταξη,
- ο αριθμός των 5ων-8ων θέσεων,
- ο αριθμός των 9ων-16ων θέσεων

Στην 2η θέση λαμβάνεται υπόψη:
-ο αριθμός νικών εντός της  απόστασης  από τους αθλητές των ομάδων καθ’όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού (τα στάδια του διαγωνισμού που λαμβάνονται υπόψη:τελικός, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32)
Στην 3η θέση λαμβάνεται υπόψη:
-η συντομότερη μάχη του αθλητή της ομάδας (τα στάδια του διαγωνισμού που λαμβάνονται υπόψη:τελικός, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32)
Αν οι παραπάνω δείκτες της ομαδικής ταξινόμησης είναι απολύτως ίσοι, ή αν δεν υπάρχουν νίκες  εντός της απόστασης στον διαγωνισμό, ο αριθμός των πόντων που κερδίζονται από τους αθλητές υπολογίζονται με βάση τα αρχεία των κριτών (το άθροισμα της υψηλότερης βαθμολογίας από τους κριτές και τα στάδια που λαμβάνονται υπόψη: τελικός, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32).
Εάν οι επιπλέον ενδείξεις δεν ορίζουν τις θέσεις, οι ομάδες μοιράζονται την θέση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
2.1. ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ
2.1.1. Η συμμετοχή στους  αγώνες επιτρέπεται σε αθλητές που ανήκουν στις κατάλληλες ηλικιακές ομάδες και κατηγορίες βάρους που καθορίζονται στους Κανονισμούς και σε αθλητές που εκπλήρωσαν τις απαιτήσεις της Επιτροπής Δήλωσης Αθλητών για την συμμετοχή τους  με την υποβολή των κατάλληλων εγγράφων.
2.1.2. Η συμμετοχή ενός αθλητή καθορίζεται από τις προϋποθέσεις                             του διαγωνισμού και ορίζεται από τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού ΜΜΑ(WMMAA).
2.1.3. Η WMMAA δικαιούται να ορίσει μία λίστα εμπορικών οργανισμών, που αναλαμβάνουν επαγγελματικούς αγώνες σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις των διαγωνισμών.

2.2 ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
2.2.1. Οι διαγωνιζόμενοι χωρίζονται στις παρακάτω ηλιιακές ομάδες σύμφωνα με το Ενοποιημένο Σύστημα Ταξινόμησης Αθλημάτων:
Εφήβων 12-13χρονών: Οι συμμετέχοντες πρέπει να φτάσουν στη δηλωμένη ηλικία μέχρι την έναρξη της Επιτροπής Δήλωσης Αθλητών
Εφήβων 14-15χρονών: Οι συμμετέχοντες πρέπει να φτάσουν στη δηλωμένη ηλικία κατά το έτος του διαγωνισμού
Εφήβων 16-17χρονών: Οι συμμετέχοντες πρέπει να φτάσουν στη δηλωμένη ηλικία κατά το έτος του διαγωνισμού
Νέων 18-20χρονών: Οι συμμετέχοντες πρέπει να φτάσουν στη δηλωμένη ηλικία κατά το έτος του διαγωνισμού
Ανδρών 18χρονών και άνω: Οι συμμετέχοντες πρέπει να φτάσουν στη δηλωμένη ηλικία μέχρι την έναρξη της Επιτροπής Δήλωσης Αθλητών
Γυναικών 18χρονών και άνω: : Οι συμμετέχοντες πρέπει να φτάσουν στη δηλωμένη ηλικία μέχρι την έναρξη της Επιτροπής Δήλωσης Αθλητών
2.2.2. Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή Δήλωσης Αθλητών ένα επίσημο έγγραφο που επιβεβαιώνει την ηλικία και την υπηκοότητα τους.
2.2.3. Οι αθλητές που κατηγορούνται για υποβολή ψευδούς ηλικίας είναι αυτομάτως αποκλεισμένοι από αυτούς τους διαγωνισμούς.
2.2.4. Οι αθλητές που έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια δικαιούνται να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς ανδρών και γυναικών.
2.2.5. Οι αθλητές κάτω των 18ετών απαγορεύεται να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς ανδρών, ανεξαρτήτως των αθλητικών τους ικανοτήτων.

2.3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΙΛΩΝ
2.3.1. Οι επίσημοι διαγωνισμοί διεξάγονται σε αθλητικά συστήματα κανόνων (κατηγορίες κιλών)
2.3.2.
ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ
ΟΜΑΔΕΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΙΛΩΝ
12-13χρονών
32
36
40
44
48
52
57
62
67

14-15χρονών
36
40
44
48
52
57
62
67
73
80
16-17χρονών
48
52
57
61,2
65,8
70,3
77,1
84
93

18-21χρονών
56,7
61,2
65,8
70,3
77,1
84
93
93+


18χρονών και άνω
56,7
61,2
65,8
70,3
77,1
84
93
93+


Γυναίκες
52,2
61,2









Οι αγώνες επαγγελματικής κατάταξης διεξάγονται στις ακόλουθες κατηγορίες κιλών των αθλητών:
Straw-weight – 52,2 kg (115 lbs)
Flyweight – 56,7 kg (125 lbs)
Bantamweight – 61.2 kg
Featherweight – 65.8 kg
Lightweight -70.3 kg (155 lbs)
Welterweight -77.1 kg (170 lbs)
Middleweight -84.0 kg (185 lbs)
Light heavyweight -93.0 kg (205 lbs)
Heavyweight +93 kg (+205 lbs)

2.4 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
2.4.1.  Οι προϋποθέσεις ένταξης  των συμμετεχόντων σε διαγωνισμούς, οι αθλητικές τους ικανότητες, τα προσόντα και η ηλικία τους, καθώς επίσης και η λίστα εγγράφων που υποβάλλονται στην Επιτροπή Δήλωσης Αθλητών ορίζονται στους όρους.
2.4.2. Η βασική προϋπόθεση για την εισαγωγή ενός αθλητή στον διαγωνισμό είναι να  περάσει από την Επιτροπή Δήλωσης Αθλητών των διαγωνισμών ώστε να θεωρηθεί διαγωνιζόμενος.
2.4.3. Οι διαγωνιζόμενοι γίνονται δεκτοί από την Επιτροπή Δήλωσης Αθλητών αποτελούμενη από τον επικεφαλή κριτή ή αναπληρωτή, επικεφαλή γραμματέα ή αναπληρωτή, επικεφαλή γιατρό και τα μέλη της επιτροπής που ελέγχουν τις αιτήσεις και τα έγγραφα των αθλητών ώστε να είναι συμβατά με τις απαιτήσεις των όρων. Η επιτροπή πρέπει να περιλαμβάνει μόνο εγκεκριμένους κριτές για τη διεξαγωγή αυτού του διαγωνισμού.
2.4.4. Η Επιτροπή Δήλωσης Αθλητών  πραγματοποιείται μια μέρα πριν τη διεξαγωγή των αγώνων και περιλαμβάνει:
-υποβολή εγγράφων
-ιατρική εξέταση
-διαδικασία κλήρωσης διαγωνιζόμενων
Σε περίπτωση που συμμετέχουν λιγότεροι από 8(οχτώ) αθλητές σε κάθε κατηγορία βάρους των διαγωνισμών, η Επιτροπή μπορεί να διεξαχθεί την ημέρα των αγώνων. Σε αυτή την περίπτωση ο πρώτος αγώνας δεν πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα από 1 ώρα μετά τη λήξη της διαδικασίας κλήρωσης.
2.4.5. Σε αμφίβολες καταστάσεις,η απόφαση για την εισαγωγή του αθλητή στον διαγωνισμό λαμβάνεται από τον επικεφαλής κριτή του διαγωνισμού.
2.4.6. Για να εξασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες για όλους τους αθλητές, η ομάδα των κριτών έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τους αθλητές να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ κατά τη διάρκεια και μετά τον διαγωνισμό. Εάν ένας διαγωνιζόμενος ή ένας εκπρόσωπος αρνείται να υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ η διαγωνιζόμενη ομάδα δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς και αποκλείεται.

2.5 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΝΟΣ ΑΘΛΗΤΗ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ KNOCK-OUT
2.5.1. Ένας αθλητής που έχει ηττηθεί με νοκ-άουτ επιτρέπεται να συμμετάσχει στους επόμενους διαγωνισμούς μετά από περαιτέρω εξέταση από γιατρό εξειδικευμένου αθλητικού οργανισμού.
2.5.2. Αν ένας αθλητής χτυπήσει  στο κεφάλι χωρίς να χάσει τις αισθήσεις του, δεν επιτρέπεται να αγωνιστεί για τουλάχιστον 30 ημέρες.
2.5.3. Αν ένας αθλητής χτυπήσει στο κεφάλι με απώλεια συνείδησης, δεν επιτρέπεται να αγωνιστεί για τουλάχιστον 90 ημέρες.
2.5.4 Αν ένας αθλητής χτυπηθεί δύο φορές με νοκ άουτ εντός έξι μηνών, δεν επιτρέπεται να αγωνίζεται για έξι μήνες από την ημέρα του δεύτερου νοκ-άουτ.
2.5.5. Αν ένας αθλητής χτυπηθεί τρεις φορές με νοκ άουτ εντός ενός έτους, δεν επιτρέπεται να αγωνίζεται για ένα χρόνο από την ημέρα του τρίτου νοκ-άουτ.
2.5.6. Αν ένας αθλητής έλαβε ιατρικούς περιορισμούς, δεν πρέπει να εξασκείται εντός της καθορισμένης περιόδου.
2.5.7. Ένα νοκ-άουτ σε μια πάλη, ως αποτέλεσμα χτυπημάτων στο κεφάλι, ή TKO (τεχνικό νοκ-άουτ) καταγράφεται στο "Βιβλίο Προσόντων του Αθλητή".
2.5.8. Αν ένας αθλητής χτύπησει στο κεφάλι με νοκ άουτ ως αποτέλεσμα απαγορευμένων χτυπημάτων δεν έχει δικαίωμα να συνεχίσει τον αγώνα.
2.5.9. Αν ένας αθλητής διένυσε περίοδο αποκατάστασης μετά από νοκ-άουτ, θα πρέπει να λάβει έγκριση για την συμμετοχή του στις διοργανώσεις από ειδικευμένο γιατρό. Όποτε είναι δυνατόν, πρέπει να υποβληθεί σε ειδική εξέταση, σε ηλεκτροκαρδιογραφία και, εάν είναι απαραίτητο, σε μαγνητική τομογραφία απεικόνισης εγκεφάλου.
2.5.10. Όλες οι προαναφερθείσες παράγραφοι των κανονισμών αφορούν τον αθλητή που υπέστη νοκ-άουτ  κατά τη διάρκεια της εξάσκησης του αθλήματος. Ο προπονητής του αθλητή είναι που φέρει την ευθύνη για την παρακολούθηση του. Σε κάθε περίπτωση, ένας αθλητής πρέπει να συνεχίσει ειδική εκπαίδευση όχι νωρίτερα από 3 μήνες από την ημέρα του νοκ-άουτ.
2.5.11. Κατά την κρίση του ιατρού, ένας αθλητής πριν από τη ζύγιση μπορεί να ανασταλεί από τους διαγωνισμούς για ιατρικούς λόγους, το οποίο καταγράφεται στο Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας. Η ιατρική αναφορά υποβάλλεται εγγράφως και αποστέλλεται στον Γενικό Γραμματέα του διαγωνισμού.

2.6 ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
2.6.1. Τα υποχρεωτικά έγγραφα που υποβάλλει ένας αθλητής στην Επιτροπή Δήλωσης Αθλητών περιλαμβάνουν τα εξής:
- Έγγραφο που επιβεβαιώνει την ταυτότητα και την υπηκοότητα του αθλητή (για τους νέους έως 14 ετών - πιστοποιητικό γέννησης, μία φωτογραφία και πιστοποιητικό από το σχολείο  σφραγισμένο από εκπαιδευτικό ίδρυμα ή απόδειξη κατοικίας σφραγισμένη από την υπηρεσία στέγασης).
- Επίσημη αίτηση για τον διαγωνισμό.H αίτηση των μελών του οργανισμού για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, γίνεται με την υπογραφή του επικεφαλή του οργανισμού και την θεώρηση ιατρού και σφραγίζεται από τον οργανισμό που στέλνει την ομάδα στον διαγωνισμό. Η απόφαση του ιατρού πρέπει να εκδίδεται όχι νωρίτερα από δέκα ημέρες πριν από τους διαγωνισμούς και να σφραγίζεται από εξειδικευμένο πρακτορείο Αθλητιατρικής. Καταθέτοντας μια αίτηση, εγκρίνεται η χρήση των προσωπικών στοιχείων των αθλητών, προπονητών, εκπροσώπων και κριτών που ορίζονται σε αυτήν.
- Πιστοποιητικό από εξειδικευμένο ιατρικό ίδρυμα για την κατάσταση της υγείας του αθλητή με ισχύ που δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες πριν από την διεξαγωγή των διαγωνισμών (ο διοργανωτής του διαγωνισμού (ομοσπονδία) σε συμφωνία με την WMMAA έχει το δικαίωμα να καθορίσει την χρονική περίοδο, όπου ο αθλητής θα υποβληθεί σε ιατρική εξέταση πριν από τον προσεχή διαγωνισμό).
-ιατρικά πιστοποιητικά σχετικά με τον ιό HIV , ηπατίτιδα Β και C.
Αυτά τα πιστοποιητικά πρέπει να εκδίδονται από εξειδικευμένο ιατρικό ίδρυμα με ισχύ που να μην υπερβαίνει τους 6 μήνες πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων.
-Εθνική ή διεθνής άδεια του αθλητή
- Σύμβόλαιο ασφάλειας ζωής και ατυχημάτων του διαγωνιζόμενου
-Συμπληρωμένη κάρτα του αγωνιζόμενου με απόδειξη (Παράρτημα).
2.6.2. Ένας αθλητής μπορεί να μην επιτρέπεται σε περαιτέρω διαδικασίες της εισαγωγής του και, συνεπώς, να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς αν δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα.
2.6.3. Σε περίπτωση υποβολής όλων των απαραίτητων εγγράφων, δίνεται στον αθλητή η κάρτα του διαγωνιζόμενου με την οποία πρέπει να συνεχίσει στα επόμενα στάδια της Επιτροπής Δήλωσης Αθλητών για να γίνει δεκτός στους διαγωνισμούς.

2.7.ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
2.7.1. Η ιατρική εξέταση, η οποία ορίζεται ξεχωριστά για κάθε κατηγορία κιλών πραγματοποιείται, όπως και η διαδικασία ζύγισης, τη χρονική περίοδο που καθορίζεται από τον επικεφαλή κριτή.
2.7.2. Η ιατρική εξέταση εκτελείται από τον ιατρό του διαγωνισμού ο οποίος εξετάζει το δέρμα του αθλητή, ελέγχει το μήκος των νυχιών στα χέρια και στα δάχτυλα των ποδιών και επίσης εκτελεί τις απαραίτητες ενέργειες που σχετίζονται με το ιατρικό πιστοποιητικό και την τρέχουσα κατάσταση ενός αθλητή.
2.7.3. Ο αθλητής πρέπει να υποβληθεί σε όλες τις διαδικασίες ιατρικού ελέγχου και ζύγισης με σορτς, μαγιώ κολύμβησης ή εσώρουχο.
2.7.4. Ο ιατρός που εκτελεί την ιατρική εξέταση πρέπει να αναφέρει την ημερομηνία της εξέτασης στην κάρτα του διαγωνιζόμενου και να επισυνάψει την υπογραφή του για να πιστοποιηθεί η συμμετοχή του αθλητή στον διαγωνισμό.

2.7.5.  Σε περίπτωση αντενδείξεων συμμετοχής στους διαγωνισμούς ή επιπλέον βάρος μετά την ολοκλήρωση της ζύγισης, ο αθλητής αποκλείεται και θα πρέπει να αντικατασταθεί από έναν εφεδρικό αθλητή στην ίδια  κατηγορία κιλών, ο οποίος περιλαμβάνεται στην αίτηση της ομάδας.

2.8 ΖΥΓΙΣΗ
2.8.1. Η ζύγιση πραγματοποιείται την ημέρα του διαγωνισμού.
2.8.2.  Προτεινόμενη ώρα ζύγισης: 08.00-10.00 π.μ .. Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει με βάση τον αριθμό των καταγεγραμμένων διαγωνιζόμενων, αλλά όχι αργότερα από2 ώρες πριν από την ώρα του διαγωνισμού.
2.8.3. Η ζύγιση πραγματοποιείται από μια ομάδα κριτών που ορίζονται από τον επικεφαλή κριτή.
2.8.4. Όλοι οι κριτές που διεξάγουν τη ζύγιση πρέπει να είναι ντυμένοι με την κατάλληλη στολή κριτή, η οποία ορίζεται στους Κανονισμούς.
2.8.5.  Το δικαίωμα δοκιμαστικών στη ζυγαριά,που προορίζεται για την επίσημη ζύγιση, χορηγείται στους συμμετέχοντες εντός μίας ώρας πριν από την διαδικασία.
2.8.6.  Η επίσημη ζύγιση γίνεται μόνο μία φορά.
2.8.7. Σε περίπτωση υπέρβαρου αθλητή, δεν δίνεται χρόνος για την μείωση του βάρους του. Στην περίπτωση αυτή, ο αθλητής αποκλείεται ή μπορεί να αντικατασταθεί από έναν εφεδρικό αθλητή της ίδιας κατηγορίας, ο οποίος περιλαμβάνεται στην αίτηση της ομάδας. Αν δεν υπάρξει αντικατάσταση, η ομάδα δεν έχει συμμετέχοντα σε αυτή την κατηγορία.
2.8.8. Ένας συμμετέχων που καθυστερεί ή δεν εμφανίζεται για τη ζύγιση του άνευ λόγου αποκλείεται από τον διαγωνισμό.
2.8.9. Τα αποτελέσματα ζύγισης καταχωρούνται στο πρωτόκολλο ζύγισης και στην κάρτα του αθλητή.
2.8.10. Σε ατομικούς αγώνες ο αθλητής έχει δικαίωμα συμμετοχής μόνο στην κατηγορία βάρους που έχει καθοριστεί γι 'αυτόν κατά τη ζύγιση. Σε ομαδικούς αγώνες, ένας αθλητής έχει δικαίωμα συμμετοχής μόνο στο προκαθορισμένη κατηγορία βάρους ή στην επόμενη.

2.9 ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ
2.9.1. Οι υποχρεώσεις διοργάνωσης και διεξαγωγής της διαδικασίας κλήρωσης, επιβάλλονται στον γενικό γραμματέα των διαγωνισμών. Η διαδικασία κλήρωσης πρέπει να είναι ανοιχτή για τους διαγωνιζόμενους(αθλητές, εκπρόσωποι ομάδας, υπάλληλοι).
2.9.2. Ο κύριος σκοπός της κλήρωσης είναι η κατανομή των διαγωνιζόμενων στον αγώνα.
2.9.3. Οι βασικές αρχές της διαδικασίας κλήρωσης:
- "τυχαία" κλήρωση – η κατανομή των αθλητών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό γίνεται ύστερα από τυχαία διανομή αριθμών ακολουθίας σε αυτούς.
- κλήρωση "κατάταξης" - οι αθλητές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό κατανέμονται στο τουρνουά σύμφωνα με την ατομική βαθμολογία ενός αθλητή
- "σύνθετη" κλήρωση – είναι το σύστημα που αφορά από 4 έως 8 αθλητές με την υψηλότερη βαθμολογία, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, το οποίο εφαρμόζεται με σκοπό τη διεξαγωγή αγώνων μεταξύ αυτών των αθλητών σε μεταγενέστερα στάδια του διαγωνισμού. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες διανέμονται μέσω της τυχαίας κλήρωσης.
2.9.4. Στην κλήρωση των αθλητών σε αθλητικό τουρνουά με βάση το σύστημα  roundrobin εφαρμόζεται τυχαία κλήρωση.
2.9.5. Όχι αργότερα από 1 ώρα μετά από την Επιτροπή Δήλωσης Αθλητών ο επικεφαλής κριτής πρέπει να εγκρίνει τις ομάδες του τουρνουά σε κάθε κατηγορία βάρους αναφέροντας τον χρόνο έναρξης των αγώνων. Οι ομάδες και οι προγραμματισμένοι αγώνες  θα πρέπει να αναρτηθούν σε μέρος που ορίζονται από τους διοργανωτές για γενική χρήση.




2.10 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
2.10.1. Οι διαφορές στην αθλητική ενδυμασία σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες δεν προκαλούν ουσιαστικές αλλαγές στην ουσία του αθλήματος και αποσκοπούν στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ασφάλεια των διαγωνιζόμενων.
2.10.2. Όλος ο εξοπλισμός (σορτς, γάντια, κράνος / κεφαλή, επικαλαμίδες), για τους αθλητές που συμμετέχουν σε επίσημες διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις, πρέπει να πιστοποιείται από την WMMAA
2.10.3. Ο αθλητής άνω των 18 ετών πρέπει να φορέσει μακρύ ή κοντό σορτς πάλης (χωρίς κουμπώματα, φερμουάρ και τσέπες) και να φορέσει προστατευτικό εξοπλισμό: γάντια με ανοικτά δάκτυλα τουλάχιστον πέντε ουγγιές με άκαμπτη στερέωση του καρπού (τα γάντια πρέπει να είναι με Velcro-σκρατς), προστατευτικό κάλυμμα οδοντοστοιχίας, επίδεσμο για την προστασία της βουβωνικής χώρας και σφιχτές επικαλαμίδες.
2.10.4. Οι αθλητές που συμμετέχουν σε επαγγελματικούς αγώνες θα πρέπει να χρησιμοποιούν γάντια, που εγκρίνονται από την οργανωτική αρχή, προστατευτικό κάλυμμα για την οδοντοστοιχία και επίδεσμο για την προστασία της βουβωνικής χώρας.
2.10.5. Οι γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν εφαρμοστή μπλούζα(rashguard), προστατευτικό για το στήθος και κράνος ανά πάσα στιγμή.
2.10.6. Οι αθλητές ηλικίας 12-13, 14-15 και 16-17 ετών χρησιμοποιούν εξοπλισμό σύμφωνα με την παρ. 2.10.3 όπως επίσης και  rashguard.
2.10.7. Οι αθλητές ηλικίας κάτω των 21 ετών πρέπει να φορούν ανοιχτό κράνος ασφαλείας(με ακάλυπτο πρόσωπο και πηγούνι) που αντιστοιχεί στο χρώμα της γωνίας τους.
2.10.8.  Εάν ένας από τους διαγωνιζόμενους είναι κάτω των 21 ετών, πρέπει και οι δύο να φοράνε κράνη χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία.
2.10.9. Ο εξοπλισμός ουδέτερου χρώματος (λευκό ή μαύρο) επιτρέπεται. Όταν χρησιμοποιούνται γάντια ουδέτερων χρωμάτων, οι καρποί πρέπει να προστατεύονται με scotch χρώματος ανάλογο της γωνίας του αθλητή.
2.10.10. Ο αθλητής απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εξοπλισμό χρώματος της απέναντι γωνίας του ρινγκ.
2.10.11. Οι επίδεσμοι καρπών επιτρέπονται στους αγώνες ηλικιακών ομάδων, στις οποίες χρησιμοποιούνται τεχνικές χτυπήματος, αλλά πρέπει να εγκριθούν από τον επικεφαλής κριτή του διαγωνισμού ή τον διαιτητή.
2.10.12. Οι αθλητές διαγωνίζονται με γυμνά πόδια.
2.10.13. Τα νύχια των ποδιών και των χεριών πρέπει να κοπούν κοντά.
2.10.14. Επιγονατίδες και άλλος ιατρικός εξοπλισμός πρέπει να είναι στο χρώμα του δέρματος, μαύρο χρώμα ή στο χρώμα της αντίστοιχης γωνίας του ρινγκ  χωρίς μεταλλικά εξαρτήματα.
2.10.15. Στους ατομικούς διαγωνισμούς, η ομάδα συμμετέχει στην τελετή έναρξης, στην βράβευση και στην τελετή λήξης με την ίδια διαγωνιστική μορφή όπως ορίζεται από τον οργανισμό αποστολής και συμφωνεί με τον διοργανωτή του διαγωνισμού.

2.11. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ
2.11.1. Ο αθλητής έχει δικαίωμα:
-να απευθυνθεί στους κριτές μέσω ενός αντιπροσώπου της ομάδας του
- να αποκτήσει έγκαιρα πληροφορίες σχετικά με την πορεία των διαγωνισμών, τη σύσταση των ζευγαριών ενός διαδοχικού γύρου, αλλαγές στο πρόγραμμα του ανταγωνισμού κλπ. μέσω του αντιπροσώπου του
- χρήσης ιατρικής βοήθειας όχι περισσότερο από 2 λεπτά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα
- να αρνηθεί τον αγώνα σε οποιοδήποτε στάδιο του.
2.11.2. Ένας αθλητής είναι υποχρεωμένος:
- να γνωρίζει και να εκπληρώνει  τους Κανονισμούς, τους όρους και το πρόγραμμα των διαγωνισμών
- να εκπληρώνει έγκαιρα και με ακρίβεια τις απαιτήσεις των κριτών
- να έρχεται έγκαιρα στα δεξιά του ρινγκ κατά το πρώτο κάλεσμα της κριτικής ομάδας
- πριν από τον αγώνα, κατά τη διάρκεια των διαλλειμμάτων και μετά τον αγώνα να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες των βοηθών του
- εάν είναι αδύνατο να συνεχίσει τους αγώνες για οποιονδήποτε λόγο,πρέπει να ειδοποιήσει αμέσως τη γραμματεία προσωπικά ή μέσω του προπονητή ή αντιπροσώπου του
- να είναι σωστός όσον αφορά τους άλλους συμμετέχοντες, την οργάνωση, καθώς και τους θεατές
- αν ο διαγωνιζόμενος δεν έχει ευκαιρία να συνεχίσει έναν αγώνα, με την εντολή του διαιτητή πρέπει να μετακινηθεί σε ουδέτερη γωνία και να παραμείνει εκεί μέχρι να δοθεί η εντολή να συνεχιστεί ο αγώνας.

2.12 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ
2.12.1. Οι εκπρόσωποι των ομάδων έχουν το δικαίωμα:
- να είναι παρόντες στη ζύγιση και στην κλήρωση
- να παρίστανται στις συνεδριάσεις της κριτικής επιτροπής, εφόσον διεξάγεται μαζί με αυτούς
- να έχουν πληροφορίες σχετικά με όλα τα θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού
- να προβούν σε διαμαρτυρία σύμφωνα με την προβλεπόμενη μέθοδο και μορφή στον επικεφαλής κριτή του διαγωνισμού.
2.12.2. Οι βοηθοί έχουν το δικαίωμα:
- να συνοδεύουν έναν αθλητή στο χώρο πάλης(ρινγκ,παλαίστρα,τατάμι). Ένας αθλητής  επιτρέπεται να περπατήσει μέχρι το ρινγκ και να συνοδεύεται από τουλάχιστον έναν βοηθό και όχι περισσότερο από δύο δευτερόλεπτα
- να βοηθήσουν έναν αθλητή κατά τη διάρκεια του αγώνα (μόνο ένας από τους δύο βοηθούς)
- να ρίξουν μια πετσέτα στο ρινγκ (ή στο τατάμι) κατά τη διάρκεια του αγώνα, που σημαίνει: αίτημα λήξης του αγώνα και παραδοχή ήττας
2.12.3. Οι εκπρόσωποι των ομάδων είναι υποχρεωμένοι:
- να γνωρίζουν τους κανόνες και τους όρους σχετικά με τους διαγωνισμούς
- να υποβάλλουν έγκαιρα στην Επιτροπή Δήλωσης Αθλητών αίτηση συμμετοχής στους αγώνες και άλλα έγγραφα που προβλέπονται στους όρους
- να είναι υπεύθυνοι για την πειθαρχία των μελών της ομάδας
- να εξασφαλίζουν την έγκαιρη εμφάνιση ενός αθλητή στην ζύγιση και την είσοδο  του στον αγώνα
2.12.4. Οι βοηθοί των ομάδων είναι υποχρεωμένοι:
- να συνοδεύουν έναν αθλητή στο χώρο με μία πετσέτα και μόνο με αθλητικά ρούχα: παπούτσια (παπούτσια jogging, racerbacks, gumshoes), αθλητική ενδυμασία (παντελόνι, ζακέτα) και μπλουζάκι t-shirt
- να είναι στην περιοχή γύρω από τη γωνία του συνοδευόμενου αθλητή.
2.12.5. Στις αθλητικές ενδυμασίες των αθλητών, των βοηθών και των εκπροσώπων των ομάδων απαγορεύεται η δημιουργία αναγραφών εξτρεμιστικού χαρακτήρα και αναφορών στη βία και τον εθνικισμό.
2.12.6. Οι εκπρόσωποι της ομάδας και οι βοηθοί απαγορεύεται:
- να είναι στο ρινγκ πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα
- να χτυπάνε στο έδαφος και να κρατάνε τα σχοινιά του ρινγκ
- να ρίχνουνε νερό σε έναν αθλητή, χωρίς να λαμβάνουνε προφυλάξεις κατά της διαβροχής του πατώματος
- να απευθυνθούν,από την αρχή ως το τέλος του διαγωνισμού, στους κριτές και τους διαιτητές με σχόλια και απαιτήσεις για συμμετοχή τους σε συζήτηση για την πρόοδο του αγώνα, την κρίση, τις ενέργειες των διαιτητών και τις αποφάσεις των κριτών. Ολες οι προσπάθειες των εκπροσώπων της ομάδας πρέπει να σταμάτησουν αμέσως, καθώς απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε επικοινωνία με τους κριτές  σχετικά με την απόφαση τους για τους αγώνες
- να κάνουν προσβλητικές, απειλητικές και απεχθές εκτιμήσεις των αποφάσεων και ενεργειών του διαιτητή και των κριτών, τόσο δημοσίως όσο και προσωπικά


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ

3.1. ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΡΙΝΓΚ
3.1.1. Στους αγώνες ΜΜΑ οι αθλητές επιτρέπεται να εφαρμόσουν το σύνολο των τεχνικών και ενεργειών των πολεμικών τεχνών, σε όρθια και επιεδάφια θέση, με τους υπάρχοντες περιορισμούς σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, που καθορίζονται στους Κανονισμούς.
3.1.2. Όρθια θέση(stand-up) - ο συμμετέχων αγγίζει την επιφάνεια του ρινγκ μόνο με τα πόδια του. Οποιεσδήποτε τεχνικές ενέργειες ξεκίνησαν στην όρθια θέση και οδήγησαν σε ανύψωση του αντιπάλου από το πάτωμα (χτύπημα με ένα άλμα ή λαβή του αντιπάλου) ισοδυναμούν με την όρθια θέση.
3.1.3. Επιεδάφια θέση(ground) - ο συμμετέχων αγγίζει την επιφάνεια του ρινγκ με οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος εκτός από τα πόδια.
3.1.4. Πάλη σε όρθια θέση - και οι δύο συμμετέχοντες βρίσκονται στην όρθια θέση.
3.1.5. Πάλη σε επιεδάφια θέση - ένας ή και οι δύο συμμετέχοντες είναι σε επιεδάφια θέση.
3.1.6. Για κατηγορίες ηλικιών των συμμετεχόντων που αγωνίζονται υπάρχει ένας όρος "έξω από το τατάμι" όταν:
- στην όρθια θέση: ένας συμμετέχων βγει από τα όρια του τατάμι και με τα δύο πόδια
- στην επιεδάφια θέση: το μεγαλύτερο μέρος του σώματος (συμπεριλαμβανομένης της μέσης) του ενός από τους συμμετέχοντες είναι πέρα ​​από τα όρια του ρινγκ και δεν αγγίζει την περιοχή με οποιοδήποτε μέρος του σώματος του ή είναι εντελώς έξω από την περιοχή του τάπητα, εκτός όταν ο επιτιθέμενος βρίσκεται στην ενεργό φάση  επώδυνης κράτησης, καθώς και κατά τη διάρκεια συνεχόμενων χτυπημάτων.
3.1.7. Ο χρόνος για ενεργή δραστηριότητα στο έδαφος είναι απεριόριστος. Αν, κατά την γνώμη του διαιτητή, η πάλη στο έδαφος είναι αδρανής, οι αθλητές λαμβάνουν προφορική προειδοποίηση "Περισσότερη δράση" ενώ μετριούνται 10 δευτερόλεπτα.
3.1.8. Μετά από 10 δευτερόλεπτα, αν δεν υπάρχει δράση στο έδαφος, οι αθλητές μεταφέρονται στην όρθια θέση.
Εάν ένας ή και οι δύο αθλητές στην επιεδάφια θέση μπορεί να πέσουν ή να ξεφύγουν από το ρινγκ, ο διαιτητής πρέπει να σταματήσει τον αγώνα χωρίς να αλάξει τη θέση, γυρνώντας τους μαχητές με τα κεφάλια τους προς το κέντρο του ρινγκ ώστε να συνεχίσουν τον αγώνα.

3.2 ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
3.2.1. Πριν από την έναρξη του αγώνα θα πρέπει να διεξαχθεί η παρακάτω σειρά ενεργειών:
- Κάλεσμα των αθλητών στο ρινγκ (mat / tatami). Οι αθλητές καλούνται πρώτα στη μπλε γωνία και ύστερα στην κόκκινη γωνία. Με την παρουσία συμμετεχόντων ή του διαιτητή στο ρινγκ, ο κριτής θα εξετάσει τους αθλητές για συμβατότητα του εξοπλισμού τους σύμφωνα με τους Κανονισμούς.
- Με τη κίνηση του διαιτητή οι αθλητές συναντιούνται στο κέντρο του ρινγκ
- Ο διαιτητής υπενθυμίζει στους συμμετέχοντες την ανάγκη να τηρηθούν οι  Κανόνες του διαγωνισμού. Οι αθλητές δίνουν τα χέρια και πηγαίνουν στις γωνίες τους.
3.2.2. Η εντολή του διαιτητή  (χειρονομία και φωνητική εντολή "Fight") και το σήμαντρο(gong) αποτελούν το σήμα για την έναρξη του αγώνα.
3.2.3. Ο αγώνας διακόπτεται με εντολή του διαιτητή "Stop".
3.2.4. Το τέλος του αγώνα ή του γύρου γίνεται με βάση το χτύπημα του gong (διπλό χτύπημα του gong γίνεται από την εντολή "Stop!" του διαιτητή).
3.2.5. Ο αγώνας θεωρείται ολοκληρωμένος εάν:
- η διάρκεια του αγώνα έχει λήξει
- υπάρξει νοκ-άουτ
- υπάρξει τεχνικό νοκ-άουτ
- ένας από τους αθλητές παραδοθεί υποδεικνύοντας το  με φωνή ή χτυπώντας με την παλάμη του(tap out)
- όταν οι βοηθοί ρίξουν μια πετσέτα στο ρινγκ
- ένας από τους αθλητές εγκαταλείψει σκόπιμα το ρινγκ κατά τη διάρκεια του αγώνα χωρίς την άδεια του διαιτητή
- μετά την αποβολή ενός ή και των δύο αθλητών
- ένας αθλητής αρνείται να συνεχίσει τον αγώνα
- κατά τη γνώμη του διαιτητή μια οδυνηρή λαβή οδήγησε ή μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό ενός αθλητής (ο διαιτητής σταματά τον αγώνα).
3.2.6. Ο αγώνας τελειώνει με την απόφαση του γιατρού. Αν ο διαιτητής έχει σταματήσει τον αγώνα και κάλεσε τον γιατρό ώστε να δώσει μια ευκαιρία για έναν αθλητή να συνεχίσει τον αγώνα, η απόφαση του γιατρού πρέπει να είναι οριστική.

3.3. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ
3.3.1. Η διάρκεια και ο αριθμός των γύρων εξαρτάται από το στάδιο του διαγωνισμού και τις ηλικιακές ομάδες. Οι προκριματικοί αγώνες, οι ημιτελικοί αγώνες και οι τελικοί αγώνες θεωρούνται ως τα στάδια του διαγωνισμού.
3.3.2. Όλοι οι αγώνες έως 1/8 (προκριματικοί) είναι 1 γύρος των 3 λεπτών.
3.3.3. Σε κατηγορία 12-13 ετών, η διάρκεια και ο αριθμός των γύρων του αγώνα δεν εξαρτάται από το στάδιο του διαγωνισμού και παραμένει αμετάβλητη.
3.3.4. Διάρκεια και αριθμός γύρων αγώνα ανάλογα με το στάδιο του διαγωνισμού:
ΗΛΙΚΙΑ
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ
ΑΓΩΝΕΣ
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
ΑΓΩΝΕΣ
ΤΕΛΙΚΟΙ
ΑΓΩΝΕΣ
12-13χρονών
1γύρος-3λεπτά
1γύρος-3λεπτά
1γύρος-3λεπτά
14-15χρονών
1γύρος-2λεπτά
2γύροι των 2λεπτών
2γύροι των 2λεπτών
16-17χρονών
1γύρος-3λεπτά
2γύροι των 3λεπτών
2γύροι των 3λπετών
18-20χρονών
1γύρος-3λεπτά
2γύροι των 3λεπτών
2γύροι των 5λεπτών
ΕΝΗΛΙΚΕΣ
1γύρος-3λεπτά
2γύροι των 3λεπτών
2γύροι των 5λεπτών

3.3.5. Τα διαστήματα μεταξύ των γύρων είναι πάντα 1 λεπτό
3.3.6. Στην κατηγορία των κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει επιπλέον γύρος. Ο νικητής του αγώνα καθορίζεται από το αποτέλεσμα του τελευταίου γύρου.
3.3.7. Στην κατηγορία των 18-20 ετών και 18 ετών και ανω, μπορεί να ανατεθεί ένας επιπλέον γύρος αν οι δύο πρώτοι γύροι κατέληξαν σε ισοπαλία. Η διάρκεια ενός επιπλέον γύρου στον ημιτελικό είναι 3 λεπτά, και στον τελικό αγώνα είναι 5 λεπτά.
3.3.8. Μόνο 1 αγώνας διεξάγεται μεταξύ των αθλητών στο επαγγελματικό τουρνουά.
Η διάρκεια ενός επαγγελματικού αγώνα ΜΜΑ εξαρτάται από την σύμβαση που υπέγραψε ο αθλητής με την εταιρεία που διοργάνωσε το τουρνουά:
- Οι αγώνες Selection (για αρχάριους) - 3 γύροι των 5 λεπτών χωρίς επιπλέον γύρο
- Οι αγώνες Challenge(για τους επαγγελματίες) - 3 γύροι των 5 λεπτών,με πιθανότητα ενός επιπλέον γύρου 5 λεπτών
- Οι αγώνες τίτλου Challenge (αγώνες πρωταθλήματος) - 5 γύροι των 5 λεπτών, με πιθανότητα 2 γύρων των 5 λεπτών.
Εάν υπάρχει ισοπαλία στο τέλος του αγώνα, δίνεται ένας επιπλέον γύρος των 5 λεπτών. Εάν μετά από έναν επιπλέον γύρο μια απόφαση εξακολουθεί να μην είναι αποδεκτή, ο αγώνας τελειώνει με ισοπαλία. Εξαιρέσεις είναι οι αγώνες CHALLENGE και οι αγώνες για τίτλο, όπου οι κριτές καλούνται να ονομάσουν τον νικητή μετά από ένα επιπλέον γύρο.
3.3.9. Ο χρόνος των αγώνων είναι ακριβής. Όταν ο αγώνας σταματήσει από την εντολή του διαιτητή, ο χρονομέτρης σταματά την αντίστροφη μέτρηση και συνεχίζει κατά την εντολή "Fight" του διαιτητή. Σε έναν συμμετέχων δίνεται μέγιστο όριο 2 λεπτών, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, για ιατρική βοήθεια και αντιμετώπιση προβλημάτων στην ενδυμασία του.
3.3.10. Ο αριθμός των αγώνων που συμμετέχει ένας αθλητής κατά τη διάρκεια μιας ημέρας είναι:
-στην κατηγορία  ηλικίας 18-20 ετών και 18 ετών και άνω - δεν υπερβαίνουν τις 3 μάχες κατά τη διάρκεια μιας διαγωνιστικής ημέρας χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προκριματικοί αγώνες. Το διάστημα μεταξύ των αγώνων δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 90 λεπτά
- στην κατηγορία κάτω των 18 ετών – δεν υπερβαίνουν τις 5 μάχες κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Το διάστημα μεταξύ των αγώνων δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 40 λεπτά.


ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
4.1. Οι διαφορές των αγώνων που διεξάγονται ανά ηλικιακές ομάδες βασίζονται στον αριθμό των επιτρεπόμενων και απαγορευμένων τεχνικών ενεργειών όπου πραγματοποιούνται κατά τον ίδιο τρόπο. Κατά την κρίση του διαγωνισμού διαφόρων κατηγοριών είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τη βασική και θεμελιώδη τους διαφορά. Η ενεργή διεξαγωγή του αγώνα και η επίδειξη διαθέσιμων τεχνικών ενεργειών ενθαρρύνονται στις κατηγορίες αθλητών κάτω των 16 ετών και  άνω των 16 ετών με ενεργή κυριαρχία, έχοντας υπεροχή έναντι του αντιπάλου.
4.2. Εάν ο αριθμός των πόντων που κερδίζονται σε έναν γύρο είναι ίδιος (σε όλες τις ηλικιακές ομάδες) τότε σημειώνεται  στις κάρτες βαθμολογίας των κριτών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
5.1. Νέων και Ανδρών
5.1.1. Οι διαγωνισμοί σε αυτήν την κατηγορία αντιστοιχούν σε αγώνες μεταξύ των εκπαιδευμένων αθλητών, στην κατάλληλη κατηγορία κιλών, οι οποίοι εκτελούν ενέργειες εντός του πλαισίου των Κανόνων ώστε να υπερέχουν έναντι του αντιπάλου, λόγω μιας νίκης εντός της απόστασης  ή νίκης με την απόφαση της επιτροπής κριτών.
5.1.2. Επιτρέπονται όλες οι ενέργειες (χτυπήματα, μεταφορές του αντιπάλου, ρίψεις, κρατήματα, επώδυνες λαβές και κεφαλοκλειδώματα), εκτός από εκείνες που απαγορεύονται από τους Κανονισμούς.
5.1.3. Επιτρεπόμενες ‘ζώνες’(σημεία του σώματος) για χτυπήματα στην όρθια και στην επιεδάφια θέση:
-κεφάλι(εκτός του ινιακού λοβού)
-χέρια
-στήθος
-κοιλιά
- πλευρικά τμήματα του σώματος
- πλάτη (εκτός από τη σπονδυλική στήλη)
-πόδια
5.1.4. Επιτρεπόμενες ενέργειες και τεχνικές:
-τα χτυπήματα με γροθιά, με βραχίονες και με αγκώνες, λακτίσματα και χτυπήματα με γόνατα, σε όρθια και επιεδάφια θέση, επιτρέπονται να γίνoυν σε όλες τις ζώνες του αντιπάλου οι οποίες ορίζονται από τους Κανόνες
-τα χτυπήματα με αγκώνες, τόσο στην όρθια όσο και στην επιεδάφια θέση, επιτρέπονται μόνο στο σώμα, στα πόδια και στα χέρια
- σε έναν αντίπαλο που βρίσκεται στην όρθια θέση,επιτρέπονται λακτίσματα  μόνο στο κεφάλι, στο σώμα, στα πόδια και στα χέρια
- σε έναν αντίπαλο που βρίσκεται στο έδαφος,επιτρέπονται λακτίσματα  μόνο στο σώμα, στα πόδια και στα χέρια
- λακτίσματα από το έδαφος σε έναν αντίπαλο που βρίσκεται στην όρθια θέση επιτρέπεται να γίνονται μόνο στο κεφάλι, στο σώμα, στα πόδια και στα χέρια
- τα χτυπήματα με το γόνατο σε έναν αντίπαλο που βρίσκεται σε όρθια θέση επιτρέπονται στο κεφάλι, στο σώμα, στα πόδια και στα χέρια.
- τα χτυπήματα με το γόνατο σε έναν αντίπαλο που βρίσκεται στο έδαφος  επιτρέπονται μόνο στο σώμα, στα πόδια και στα χέρια
- στην όρθια και στην επιεδάφια θέση επιτρέπονται οι μεταφορές και οι ρίψεις του αντιπάλου,τα έντονα κρατήματα (λαβές) στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, στα νεύρα, στους τένοντες και στους μύες και οι λαβές υποταγής.
5.1.5. Απαγορευμένες ενέργειες και τεχνικές:
-χτυπήματα με το κεφάλι σε όλες τις ζώνες του αντιπάλου στην όρθια και στην επιεδάφια θέση
-οποιαδήποτε χτυπήματα στη βουβωνική χώρα, στον ινιακό λοβό, στην σπονδυλική στήλη, στον αυχένα και στην στερνοκλειδική άρθρωση
-χτυπήματα με τον αγκώνα στο κεφάλι,στο λαιμό και στην στερνοκλειδική άρθρωση στην όρθια και στην επιεδάφια θέση
-λακτίσματα και χτυπήματα με τα γόνατα στο κεφάλι του αντιπάλου στην επιεδάφια θέση
-χτυπήματα με τα δάχτυλα και με ανοιχτή παλάμη(συμπεριλαμβανομένου τα μετακάρπια) και τα χτυπήματα δαχτύλων στα μάτια
-χτυπήματα στις αρθρώσεις ενάντια στην φυσική κάμψη
-σκόπιμες ρίψεις του αντιπάλου με το κεφάλι
-απαγορεύεται όταν ένας αθλητής υπερασπιζόμενος μια οδυνηρή λαβή (armbar, κράτημα υποταγής με τα πόδια), σηκώσει τον αντίπαλό του από το έδαφος στην όρθια θέση (η επίθεση στηρίζεται στο βραχίονα ή στο λαιμό), και στη συνέχεια τον ρίξει με δύναμη στο έδαφος, ο διαιτητής μπορεί να σταματήσει τον αγώνα και να επιστρέψει τους αθλητές στην τελευταία θέση κρατώντας το λαιμό ή τα χέρια του επιτιθέμενου
- έντονα κράτηματα των δαχτύλων και των χεριών (επιτρέπονται λαβές τεσσάρων ή περισσότερων δάχτυλων)
-χτυπήματα από την επιεδάφια θέση(επιτρέπεται η ρίψη στο έδαφος του αντιπάλου από την όρθια θέση κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης ενός πνιγμού- guillotine)
κύρτωση και συστροφή του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης
-οι λαβές υποταγής με τα δάχτυλα στο λαιμό του αντιπάλου
-ο περιορισμός αναπνευστικής οδού με τα χέρια
-εκ προθέσεως πίεση στο πρόσωπο, στον αυχένα και στην σπονδυλική στήλη
-σκόπιμες ρίψεις του αντιπάλου από το ρινγκ
-οι αθλητές απαγορέυεται να γρατζουνάνε,να δαγκώνουνε και να πτύουν
- η εισαγωγή δαχτύλων στα φυσικά ανοίγματα του σώματος του αντιπάλου
- κρατήματα από το κράνος, τα σορτς, τα γάντια, τις επικαλαμίδες, τη βουβωνική χώρα και τα μαλλιά του αντιπάλου
-επίθεση σε έναν αντίπαλο μετά την εντολή "Stop" του διαιτητή και  επίθεση πριν από την εντολή "Fight"
-επίθεση ενώ ο αντίπαλος είναι έξω από το ρινγκ. Ένας αθλητής θεωρείται έξω από το ρινγκ όταν το κέντρο της βαρύτητας του ή οποιοδήποτε άκρο στήριξης είναι πέρα ​​από τα σχοινιά
-αποχώρηση από το ρινγκ κατά τη διάρκεια του αγώνα
-χρήση οποιουδήποτε υποδήματος
-παθητική στάση κατά τη διάρκεια του αγώνα
-απαγορεύεται να προσβάλλουν λεκτικά τον αντίπαλο, τους κριτές, τους διαιτητές, τους προπονητές και τους θεατές, καθώς και να σχολιάζουν τις ενέργειες της επιτροπής των κριτών και να υποδεικνύουν στους κριτές τα λάθη των βοηθών ή των αντιπροσώπων του αντιπάλου τους
-απαγορεύεται να αφαιρέσουν σκόπιμα το προστατευτικό οδοντοστοιχίας(μασελάκι)
-κράτημα των σχοινιών με τα χέρια και τα πόδια
-αγνόηση των εντολών του διαιτητή
-χρήση ξένων αντικειμένων
- παραγωγή οποιωνδήποτε κραυγών κατά τη διάρκεια της οδυνηρής κράτησης του αντιπάλου. Οποιαδήποτε κραυγή θεωρείται υποταγή
-χρήση οποιωνδήποτε αλοιφών, ελαίων και κρεμών στο σώμα και το κεφάλι (εκτός από τα φρύδια και τα ζυγωματικά)
-προσποίηση τραυματισμών
-παράταση χρόνου των διαλειμμάτων
-διεξαγωγή εικονικού αγώνα
-μεταφορά στην επιεδάφια θέση χωρίς καμία προσπάθεια να προβεί σε τεχνική ενέργεια
5.2. Κατηγορία συμμετεχόντων ηλικίας 16-17 ετών:
5.2.1. Οι διαγωνισμοί σε αυτή την κατηγορία είναι αγώνες όπου οι αθλητές μπορούν να εφαρμόσουν όλο το σύνολο των τεχνικών και  των ενεργειών (χτυπήματα, μεταφορές αντιπάλου, ρίψεις, λαβές-επώδυνες και υποβολής-),όπου ορίζονται στους Κανονισμούς στις κατηγορίες νέων και ανδρών με περιορισμένα χτυπήματα, τεχνικές και ενέργειες (στην όρθια και στην επιεδάφια θέση)που σχετίζονται με την κατηγορία των αθλητών.
5.2.2. Επιτρεπόμενες ενέργειες και τεχνικές:
-χτυπήματα με σφιχτή γροθιά σε όλες τις ζώνες του αντιπάλου, σε όρθια και επιεδάφια θέση, που ορίζονται από τους Κανόνες
- χτυπήματα με σφιχτή γροθιά στο κεφάλι και στο σώμα στην επιεδάφια θέση
-λακτίσματα στον αντίπαλο που είναι σε όρθια θέση επιτρέπονται μόνο στο κεφάλι,στο σώμα, στα χέρια και στα πόδια
-χτυπήματα με τα γόνατα στον αντίπαλο που είναι σε όρθια θέση επιτρέπονται στο σώμα,στα χέρια και στα πόδια
-μεταφορές και ρίψεις του αντίπαλου σε όρθια και επιεδάφια θέση
-έντονα κράτηματα (λαβές) στις αρθρώσεις χεριών και ποδιών του αγωνιζόμενου
- έντονα κρατήματα (λαβές) στα νεύρα, στους τένοντες και στους μύες στην όρθια και στην επιεδάφια θέση
-λαβές πνιγμού στην όρθια και στην επιεδάφια θέση
5.2.3. Απαγορευμένες ενέργειες και τεχνικές:
- Όλες οι τεχνικές που αναφέρονται στην παράγραφο 5.1.5
-χτυπήματα με τα γόνατα στο κεφάλι του αντιπάλου στην όρθια θέση
-λακτίσματα, χτυπήματα με τα γόνατα και τους αγκώνες στο κεφάλι και στο σώμα του αντιπάλου στην επιεδάφια θέση
- ο αγωνιζόμενος που βρίσκεται στο έδαφος απαγορεύεται να χτυπήσει με το γόνατο ή το πόδι του το κεφάλι του επιτιθέμενου,όταν αυτός βρίσκεται στην όρθια θέση
- οποιαδήποτε επώδυνη λαβή, όταν προκαλεί τραυματισμούς στους συνδέσμους των γονάτων (στρίψιμο της φτέρνας, εμπλοκή ισχίου, κράτημα του ποδιού και της επιγονατίδας-επιτρέπεται το κράτημα του Αχίλλειου τένοντα)
5.3  Κατηγορία συμμετεχόντων ηλικίας 14-15ετών:

ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
5.3.1. Οι διαγωνισμοί σε αυτή την κατηγορία είναι αγώνες όπου οι αθλητές μπορούν να εφαρμόσουν όλο το σύνολο των τεχνικών και  των ενεργειών (χτυπήματα, μεταφορές αντιπάλου, ρίψεις, λαβές-επώδυνες και υποβολής-),όπου ορίζονται στους Κανονισμούς στην κατηγορία νέων  με περιορισμένα χτυπήματα, τεχνικές και ενέργειες (στην όρθια και στην επιεδάφια θέση)που σχετίζονται με την κατηγορία των αθλητών.
5.3.2. Επιτρεπόμενες ενέργειες και τεχνικές:
-χτυπήματα με σφιχτή γροθιά σε όλες τις ζώνες του αντιπάλου, σε όρθια θέση, που ορίζονται από τους Κανόνες
-λακτίσματα στον αντίπαλο που είναι σε όρθια θέση επιτρέπονται μόνο στο κεφάλι,στο σώμα, στα χέρια και στα πόδια
-χτυπήματα με σφιχτή γροθιά στο σώμα στην επιεδάφια θέση
-μεταφορές και ρίψεις του αντίπαλου σε όρθια και επιεδάφια θέση
-έντονα κρατήματα (λαβές) στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών του αγωνιζόμενου
- έντονα κρατήματα (λαβές) στα νεύρα, στους τένοντες και στους μύες στην όρθια και στην επιεδάφια θέση
-λαβές πνιγμού στην όρθια και στην επιεδάφια θέση
5.3.3. Απαγορευμένες ενέργειες και τεχνικές:
-όλες οι ενέργειες που αναφέρονται στην παράγραφο 5.2.3.
- χτυπήματα με τα γόνατα και τους αγκώνες στο κεφάλι, στο σώμα,στα χέρια και στα πόδια του αντιπάλου που βρίσκεται στην όρθια θέση
- χτυπήματα με σφιχτή γροθιά στο κεφάλι σε επιεδάφια θέση
-όλα τα χτυπήματα στην περιοχή των νεφρών
-όλα τα χτυπήματα στον αστράγαλο
-επώδυνα χτυπήματα στο τελικό στάδιο μιας επώδυνης λαβής
-ρίψεις του αντιπάλου κρατώντας το σώμα του και το χέρι του ανάποδα, πέφτοντας πάνω του με ολόκληρο το σώμα
5.4 Κατηγορία συμμετεχόντων ηλικίας 12-13ετών:
5.4.1. Οι διαγωνισμοί σε αυτή την κατηγορία είναι αγώνες όπου οι αθλητές μπορούν να εφαρμόσουν όλο το σύνολο των τεχνικών και  των ενεργειών (χτυπήματα, μεταφορές αντιπάλου, ρίψεις, λαβές-επώδυνες και υποβολής-),όπου ορίζονται στους Κανονισμούς στην κατηγορία νέων  με περιορισμένα χτυπήματα, τεχνικές και ενέργειες (στην όρθια και στην επιεδάφια θέση)που σχετίζονται με την κατηγορία των αθλητών.
5.4.2. Επιτρεπόμενες ενέργειες και τεχνικές:
-χτυπήματα με σφιχτή γροθιά σε όλες τις ζώνες του αντιπάλου, σε όρθια θέση, που ορίζονται από τους Κανόνες
-λακτίσματα στον αντίπαλο που είναι σε όρθια θέση επιτρέπονται μόνο στο σώμα, στα χέρια και στα πόδια
-μεταφορές και ρίψεις του αντίπαλου σε όρθια και επιεδάφια θέση
-έντονα κρατήματα (λαβές) στις αρθρώσεις χεριών και ποδιών του αγωνιζόμενου
- έντονα κρατήματα (λαβές) στα νεύρα, στους τένοντες και στους μύες στην όρθια και στην επιεδάφια θέση
-λαβές πνιγμού στην όρθια και στην επιεδάφια θέση
5.4.3. Απαγορευμένες ενέργειες και τεχνικές:
-όλες οι ενέργειες που αναφέρονται στην παράγραφο 5.3.3
-όλα τα λακτίσματα στο κεφάλι του αντιπάλου που βρίσκεται σε όρθια θέση
-όλα τα χτυπήματα στο κεφάλι,στο σώμα,στα πόδια και στα χέρια του αντιπάλου που βρίσκεται στο έδαφος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.  ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ
6.1.1. Το σύστημα αξιολόγησης των τεχνικών ενεργειών εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των  συμμετέχοντων που υπέβαλαν αίτηση για τον διαγωνισμό σε αυτό το άθλημα.




6.1.2. Διαδικασία βαθμολόγησης:
-Οποιαδήποτε μεταφορά ενός αντιπάλου από την όρθια θέση στο έδαφος με ρίψεις σώματος (χωρίς να σηκώσει τα πόδια από το πάτωμα)
-ρίψη με σηκωμένα πόδια από το πατωμα
-Τραβήγμα με ένα χτύπημα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον επιτιθέμενο να
λαμβάνει τη κυρίαρχη θέση για περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα





       1 πόντος

Χτύπημα με το χέρι, λάκτισμα, χτύπημα με το γόνατο στις επιτρεπομενες ζώνες που δεν προστατεύονται

 
   
      1 πόντος
-Κάθε τεχνική ενέργεια που κατέπληξε τον ανταγωνιστή
-Αποτελεσματική τεχνική ενέργεια που αυξάνει το οπτικό ενδιαφέρον του αγώνα (ρίψη υψηλής έντασης, ακριβές χτύπημα  κ.λπ.)





   
      2 πόντοι

6.1.3. Τα χτύπηματα, που σύμφωνα με τον πλαϊνό κριτή, δεν προκάλεσαν καμία ορατή βλάβη στον αντίπαλο ή περιορίστηκαν στην άμυνα δεν υπολογίζονται.
6.1.4. Οι προσπάθειες να γίνουν οδυνηρές λαβές και λαβές υποταγής δεν υπολογίζονται.
6.1.5. Η ανύψωση του αντιπάλου(που βρίσκεται στο έδαφος) από την επιφάνεια του ρινγκ και η πτώση του στην ίδια θέση δεν θεωρείται ρίψη.
6.1.6. Υπολογίζονται όλες οι μεταφορές,οι πτώσεις και οι ρίψεις (που επιτρέπονται από τους Κανόνες) με τον αντίπαλο να αγγίζει το ρινγκ με οποιοδήποτε μέρος του σώματός του(εκτός από τα πόδια και το κεφάλι του) και όπου αργότερα κυριαρχεί ο επιτιθέμενος μαχητής, δηλαδή ελέγχει τη θέση του αντιπάλου του και συνεχίζει να αγωνίζεται ή προετοιμάζει μια θέση για μια περαιτέρω επίθεση ή για μία οδυνηρή λαβή ή λαβή υποταγής.
6.1.7. Υπολογίζονται μόνο τα χτυπήματα και τα λακτίσματα, που επιτρέπονται από τους Κανόνες, τα οποία οδηγούν σε ορατές βλάβες στο σώμα του αντιπάλου, σταμάτημα του επιτιθέμενου αντιπάλου, παρέκκλιση του αντιπάλου από την γραμμή επίθεσης/άμυνας, καθώς και χτυπήματα, όπου  ο αντίπαλος μετά πηγαίνει σε εις βάθος άμυνα (μια κατάσταση κοντά στο knockdown).
6.1.8. Δραστηριότητα σημαίνει οι επιτρεπόμενες τεχνικές ενέργειες που δεν πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης σε πόντους. Η δραστηριότητα καθορίζεται στα φύλλα βαθμολογίας και ορίζει τον νικητή του αγώνα, σε περίπτωση ίσης βαθμολογίας των αθλητών μετά την ολοκλήρωση και του επιπλέον γύρου. Ένας αθλητής που κυριαρχεί στην όρθια και στην επιεδάφια θέση αξιολογείται σύμφωνα με αυτό το κριτήριο. Η δραστηριότητα θεωρείται ως εξής:
- επιθέσεις σε ολόκληρο τον αγώνα ή στον γύρο
- την προσπάθεια ενός μαχητή να ολοκληρώσει τον αγώνα εκ των προτέρων
- τραυματισμοί που προκλήθηκαν στον αγωνιζόμενο
- μάχη σε όρθια και επιεδάφια θέση
Σε περίπτωση που και οι δύο αθλητές βρίσκονται σε επιεδάφια θέση, ο διαιτητής πρέπει να καταγράφει και να δείχνει με χειρονομία την έναρξη μιας μιας οδυνηρής λαβής,  όταν η λαβή του επιτιθέμενου μέρους του σώματος έχει ολοκληρωθεί και καταγραφεί για περαιτέρω εκτέλεση. (ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ)
6.1.9. Επώδυνες λαβές και λαβές υποταγής, σε επιεδάφια θέση οι οποίες ξεκίνησαν στο ρινγκ, επιτρέπεται να γίνονται πέρα ​​από τα σχοινιά  ή έξω από το ρινγκ, μέχρι την ολοκλήρωσή τους αν ο επιτιθέμενος βρίσκεται σε ενεργό φάση.
6.1.10. Εάν ένας αθλητής παράγει οποιοδήποτε ήχο (κραυγή, ουρλιάχτό) κατά τη διάρκεια επώδυνης λαβής ή λαβής υποταγής, του απονέμεται ήττα.
6.1.11. Μετά από κάθε ολοκληρωμένο γύρο του αγώνα, αν ο αγώνας δεν τελείωσε εντός της απόστασης, κάθε πλαϊνός κριτής γράφει στο φύλλο βαθμολογίας τον τελικό βαθμό για τις τεχνικές ενέργειες που εφάρμοσε ένας αθλητής κατά τη διάρκεια του γύρου.
6.1.12. Για κάθε ολοκληρωμένο γύρο ο νικητής λαμβάνει 10 πόντους. ο χαμένος λαμβάνει 9 πόντους. Εάν ο γύρος τελειώσει με σκορ 10-10, θεωρείται  ΙΣΟΠΑΛΙΑ.
6.1.13. Για εφαρμογή απαγορευμένης ενέργειας ενός αθλητή, για την οποία υπήρξε επίσημη προειδοποίηση με κίτρινη κάρτα, θα του αφαιρεθεί 1 πόντος από την τελική βαθμολογία του αντίστοιχου γύρου.
6.1.14. Εάν ο πλαϊνός κριτής ή ο επικεφαλής του ρινγκ συμφωνεί με την επίσημη προειδοποίηση και την εμφάνιση της κίτρινης κάρτας από τον διαιτητή σε έναν από τους συμμετέχοντες του αγώνα για μια συγκεκριμένη παραβίαση, πρέπει να σηκώσει το χέρι του που δείχνει ότι συμφωνεί με την απόφαση αυτή και σημειώνει "Y" στο φύλλο βαθμολογίας στην επιλογή:"επίσημη προειδοποίηση".. Εάν ο κριτής δεν συμφωνεί με την προειδοποίηση του διαιτητή, σημειώνει "N" στο φύλλο βαθμολογίας, δεν αφαιρεί πόντο από την αξιολόγηση του αθλητή για τον γύρο και δεν σηκώνει το χέρι του.
Στο τέλος του αγώνα ο κάθε κριτής συγκεντρώνει τις σημειώσεις και καταγράφει το σύνολο των πόντων στο φύλλο βαθμολογίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΜΕΤΡΑ:ΣΧΟΛΙΑ,ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ,ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ
7.1. Εάν ένας συμμετέχων (συμμετέχοντες) εφαρμόσει απαγορευμένη ενέργεια ή προσπαθήσει  να την κάνει, ο διαιτητής θα ενεργήσει έτσι ώστε να:
-εξασφαλίσει την προστασία των αθλητών
-απαγορεύσει στον αθλητή που κάνει την παραβίαση να κερδίσει πλεονέκτημα
-αποτρέψει την παραβίαση ανάλογα το είδος της(πρώτη ή συστηματικά επαναλαμβανόμενη, μη ηθελημένη ή εκ προθέσεως, ακίνδυνη ή επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή του αθλητή).
7.2. Ανάλογα με τις υποδεικνυόμενες περιστάσεις, θα πρέπει να εφαρμόζονται στον παραβάτη οι ακόλουθες πειθαρχικές ενέργειες:
 - προφορική προειδοποίηση
- επίσημη προειδοποίηση (κίτρινη κάρτα)
- αποκλεισμός
7.3. Η προφορική προειδοποίηση αναγγέλλεται κατά την αρχική/μη ηθελημένη πράξη μιας απαγορευμένης ενέργειας, χωρίς να έχει προκαλέσει σημαντικό τραυματισμό στον αντίπαλο.
Σημείωση:Ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να ανακοινώσει προφορική προειδοποίηση, χωρίς να σταματήσει τον αγώνα ή να παρέμβει στη στάση των αθλητών και να σταματά την παραβίαση με ή χωρίς προφορική προειδοποίηση. (Οι κριτές σημειώνουν την προφορική  προειδοποίηση που ανακοινώθηκε από τον διαιτητή στο φύλλο βαθμολογίας).
7.4. Η επίσημη προειδοποίηση (κίτρινη κάρτα) αναγγέλεται στον αθλητή:
- για ιδιαίτερα σοβαρή απαγορευμένη ενέργεια, μετά από προφορική προειδοποίηση
- για αντιαθλητική συμπεριφορά (διαμάχη με τους κριτές και γιατρούς, ασέβεια στους αντιπάλους, στους θεατές, στους εκπρόσωπους αθλητών και ομάδων κτλ)
7.5. Η απόφαση για την εφαρμογή των πειθαρχικών μέτρων για παραβίαση των κανόνων και για αντιαθλητική συμπεριφορά, λαμβάνεται από τον επικεφαλή κριτή του διαγωνισμού τον οποίο έχει συμβουλέψει ο επικεφαλής του ρινγκ και οι  εκπρόσωποι του "τραυματισμένου" αθλητή.
7.6. Σε μια επίσημη προειδοποίηση (κίτρινη κάρτα) ο διαιτητής θα πρέπει να σταματήσει τον αγώνα και να την ανακοινώσει προφορικά στον αθλητή και στον επικεφαλή του ρινγκ, και να δείξει την κίτρινη κάρτα στον παραβάτη, στον επικεφαλή του ρινγκ και στους κριτές.
7.7. Μετά από μια επίσημη προειδοποίηση (κίτρινη κάρτα) ο αγώνας συνεχίζεται και επαναφέρεται στην όρθια θέση ή στην χείριστη θέση για τον παραβάτη στο κέντρο του ρινγκ.
7.8. ‘Ενας αθλητής μπορεί να αποκλειστεί:
- μετά τη δεύτερη επίσημη προειδοποίηση
- όταν ο αντίπαλος μπορεί να μην συνεχίσει τον αγώνα, ως αποτέλεσμα παράτυπης λαβής, με απόφαση του γιατρού
- αν τα 2 λεπτά που προβλέπονται για ιατρική βοήθεια δεν επαρκούν για την αθλητή
- για τραυματισμό εκ προθέσεως, για χρονοκαθυστέρηση και για εξαπάτηση των κριτών
- με απόφαση του επικεφαλή κριτή, για αντιαθλητική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του αγώνα σε σχέση με τον αντίπαλο, τους κριτές και το κοινό.
- με απόφαση του επικεφαλή κριτή σε περίπτωση απειλών σε διαιτητές και κριτές
7.9.  Η απόφαση για την αποβολή των αθλητών καταγράφεται στο φύλλο βαθμολογίας.
7.10. Εάν ένας αθλητής παρουσιάσει αντιαθλητική συμπεριφορά προς τους αντιπάλους του, τους διαιτητές και τους θεατές και οι βοηθοί και οι προπονητές του δεν αντιδράσουν  και τον υποστηρίζουν, ολόκληρη η ομάδα θα αποκλειστεί από το τον διαγωνισμό χωρίς την επιλογή μίας θέσης στη γενική κατάταξη.
7.11. Ένας συμμετέχων αποκλείεται από τον διαγωνισμό για σοβαρές παραβιάσεις για μη συμμόρφωση με τα πρότυπα δεοντολογίας και για αντιαθλητική συμπεριφορά και στη συνέχεια χάνει τις ατομικές νίκες που επιτεύχθηκαν σε αγώνες του τρέχοντος διαγωνισμού,των οποίων τα αποτελέσματα θα ακυρωθούν και δεν θα ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό της ομάδας στο πρωτάθλημα.
7.12. Η λήξη του αγώνα πραγματοποιείται όταν αποβάλλεται ένας ή και οι δύο αθλητές, όπως καθώς και εάν ένας από τους αθλητές χρησιμοποιεί απαγορευμένες ενέργειες σύμφωνα με τους κανόνες των επαγγελματικών αγώνων ΜΜΑ.
Ένας αγώνας κηρύσσεται άκυρος όταν ένας ή και οι δύο αθλητές αποκλείονται για μια απαγορευμένη ενέργεια, όταν οι κριτές ή/και οι διοργανωτές αποφασίσουν να τερματίσουν τον αγώνα σε σχέση με ένα συμβάν εκτός ή εντός του ρινγκ και όταν ένα συμβάν πραγματοποιείται στον πρώτο γύρο, γεγονός που καθιστά αδύνατο για έναν ή και τους δύο αθλητές να συνεχίσουν να αγωνίζονται. Ωστόσο, εάν κάποιο συμβάν πραγματοποιηθεί μετά τον πρώτο ή τους επόμενους γύρους του αγώνα, πρέπει να ληφθεί απόφαση με βάση τον πρώτο γύρο ή τους επόμενους γύρους που διεξάχθηκαν πριν από το συμβάν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΙΚΩΝ
Για όλες τις κατηγορίες των ομάδων εφαρμόζεται ένα ενιαίο σύστημα κατηγορίας των νικών.Μία νίκη ενός αντιπάλου έναντι άλλου υπολογίζεται σε:
Α)Νίκη με διαφορά πόντων:
-νίκη με ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής
-νίκη με ξεχωριστή απόφαση της κριτικής επιτροπής
Β)Νίκη εντός της απόστασης:
-νίκη με νοκ-άουτ(σημείωση: ένας αθλητής που χάνει με knock-out αποσύρεται από τον αγώνα)
-νίκη με επώδυνο κράτημα
-νίκη με λαβή υποταγής
-νίκη με τεχνικό νοκ-άουτ
- τεχνική νίκη - απόσυρση από γιατρό
- νίκη λόγω αποκλεισμού του αντιπάλου
- νίκη λόγω απουσίας του αντιπάλου από τον αγώνα.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΗ
9.1. Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, οι δύο αθλητές οδηγούνται στο κέντρο του το ρινγκ και μετά από δήλωση του manager του ρινγκ ή του κριτή ενημέρωσης, ο διαιτητής σηκώνει το χέρι του νικητή.
9.2. Το αποτέλεσμα του αγώνα δηλώνεται με τον ακόλουθο τρόπο:
-νίκη αγώνα εντός της απόστασης: «Σε ... λεπτά / δευτερόλεπτα με ένα armlock (στραγγαλισμός), knock-out, τεχνικό knock-out η νίκη απονέμεται στον αθλητή στην κόκκινη(μπλε) γωνία του ρινγκ(επώνυμο, όνομα, αθλητικός σύλλογος,πόλη, χώρα).
- νίκη με την απόφαση των κριτών: «Με ομόφωνη (ξεχωριστή) απόφαση των κριτών, νικητής είναι ο αθλητής στην κόκκινη(μπλε) γωνία του ρινγκ(επώνυμο, όνομα, αθλητικός σύλλογος, πόλη, χώρα).
- κατά την απομάκρυνση του αντιπάλου από τον αγώνα ή τον διαγωνισμό: "Όσον αφορά τον τραυματισμό (αποκλεισμό) του αντιπάλου, η νίκη απονέμεται στον αθλητή στην κόκκινη (μπλε) γωνία του ρινγκ(επώνυμο, όνομα, αθλητικό σύλλογο, πόλη, χώρα).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
10.1. Μετά τα αποτελέσματα του αγώνα μπορεί να υποβληθεί από τον εκπρόσωπο της ομάδας ή τον προπονητή μια διαμαρτυρία σχετικά με το αποτέλεσμα του αγώνα ή για σοβαρή παραβίαση των Κανόνων από την διαιτησία.

10.2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
10.2.1. Μια διαμαρτυρία κατατίθεται από τον εκπρόσωπο της ομάδας στον επικεφαλής κριτή αμέσως μετά τον αγώνα, με ένδειξη του άρθρου και της παραγράφου των Κανόνων που δεν τηρήθηκαν.

10.2.2. Όλες οι διαμαρτυρίες για  τη διαιτησία και για τις αποφάσεις υποβάλονται γραπτώς στον επικεφαλή κριτή του διαγωνισμού όχι αργότερα από 10 λεπτά μετά το τέλος μιας αμφιλεγόμενης μάχης. Ο επικεφαλής κριτής αξιολογεί την διαμαρτυρία εντός 15 λεπτών από την στιγμή της κατάθεσης της. Το αποτέλεσμα του αγώνα μπορεί να αλλάξει μετά την εξέταση της διαμαρτυρίας.
10.2.3. Σύμφωνα με τους Κανόνες της διοργανώτριας αρχής διαγωνισμών  του ΜΜΑ – μία ομάδα που έχει υποβάλλει ένσταση πρέπει να μεταβιβάσει στον επικεφαλή κριτή ένα ποσό κατάθεσης, που ορίζεται στους κανονισμούς της Εθνικής Ομοσπονδίας  MMA, το οποίο(ποσό)μεταφέρεται από τον επικεφαλή κριτή στο λογαριασμό διακανονισμού της Εθνικής Ομοσπονδίας ΜΜΑ εάν απορριφθεί η ένσταση. Εάν ένα τουρνουά είναι διεθνές, το ποσό αυτό μεταφέρεται στον λογαριασμό διακανονισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού MMA (WMMAA).
10.2.4. Η διαμαρτυρία πρέπει να αναφέρει λεπτομέρειες και τεκμηριωμένους λόγους δυσαρέσκειας. Επίσης να αναφέρει τα ονόματα και τα επώνυμα των ατόμων που διαμαρτύρονταί, όπως και τα ονόματα και επώνυμα των συμμετεχόντων του αγώνα.
10.2.5. Η κριτική επιτροπή έχει το δικαίωμα να συνεδριάσει για διαμαρτυρίες που έχουν επαρκείς λόγους. Οι λόγοι μπορεί να είναι οι εξής:
- παραβίαση των κανόνων διαιτησίας
- παραβίαση άρθρου και παραγράφου των κανόνων
- προκατειλημμένη στάση των κριτών σε έναν αθλητή.
10.2.6. Ένα απαραίτητο στοιχείο για την εξέταση της διαμαρτυρίας είναι το βίντεο του αγώνα που παρέχεται από τον διοργανωτή ή τον ενιστάμενο.
10.2.7. Η διαμαρτυρία που γίνεται σε κανονική διάρκεια του αγώνα δεν λαμβάνεται υπόψη μετά από έναν επιπλέον γύρο (αν οι βοηθοί ή οι εκπρόσωποι των αθλητών δεν συμφωνούν με την απόφαση της κριτικής επιτροπής μετά τους δύο κύριους γύρους του αγώνα). Μετά από έναν επιπλέον γύρο το αποτέλεσμα του αγώνα δεν αλλάζει μετά την κήρυξη της νίκης από το επικεφαλή του ρινγκ ή τον κριτή ενημέρωσης.
10.2.8. Εάν ο πρόεδρος της εθνικής ομάδας κριτών ή ο επικεφαλής κριτής διαπιστώσει ότι τα μέλη της κριτικής επιτροπής καταχρώνται τις εξουσίες τους ώστε να αλλάξουν το αποτέλεσμα του αγώνα, τότε μπορεί να εξετάσει το βίντεο που παρέχεται από τον διοργανωτή ή τον ενιστάμενο σε έναν ειδικό χώρο και με τη συγκατάθεση των ηγετών της Εθνικής Ομοσπονδίας ΜΜΑ (WMAA) να επιβάλλει κυρώσεις σύμφωνα με τους κανονισμούς των διαγωνισμών.
10.2.9. Υποβολή διαμαρτυρίας για την εκτέλεση επιπλέον γύρων:
-Σε αυτή την περίπτωση κατατίθεται η διαμαρτυρία αμέσως μετά την αναγγελία του πρόσθετου γύρου από τον επικεφαλή του ρινγκ. Η δήλωση της διαμαρτυρίας γίνεται προφορικά η οποία πρέπει να εξεταστεί εντός 15 λεπτών. Τα διαδικαστικά θέματα επιλύονται παράλληλα (ποσό κατάθεσης, γραπτή εκτέλεση).Το διάλειμμα ανακοινώνεται στο ρινγκ όπου οι αθλητές παραμένουν μέχρι τη λήψη απόφασης. Εάν η διαμαρτυρία γίνει δεκτή τότε ανακοινώνεται ο νικητής. Εάν η ένσταση απορριφθεί τότε πραγματοποιείται ένας επιπλέον γύρος.
10.2.10. Μια διαμαρτυρία σε επιπλέον γύρο κατατίθεται με τον συνήθη τρόπο.
10.2.11. Εάν μια διαμαρτυρία γίνει δεκτή, εξετάζεται από όλη την ομάδα κριτών η οποία λαμβάνει την τελική απόφαση με απλή πλειοψηφία μελετώντας το βίντεο του αγώνα.
10.2.12. Εάν γίνει δεκτή μία διαμαρτυρία, ο επικεφαλής κριτής μπορεί να λάβει τις ακόλουθες αποφάσεις:
-Άρνηση διεξαγωγής επιπλέον γύρου και να καθοριστεί ο νικητής με βάση τους δύο πρώτους γύρους
-Εκτέλεση επιπλέον γύρου
-Επανεξέταση των αποτελεσμάτων ενός αγώνα
-Εφαρμογή πειθαρχικών μέτρων, μέχρι και ποινικές κυρώσεις στους κριτές που έχουν επιτρέψει παραβιάσεις.

10.3. ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΣΤΟ ΡΙΝΓΚ
10.3.1. Η διαμαρτυρία για τις ενέργειες του διαιτητή στο ρινγκ μπορεί να κατατεθεί μόνο για παράβλεψη (συνεχόμενων) απαγορευμένων ενεργειών από τον έναν ή και τους δύο συμμετέχοντες του αγώνα, στις οποίες δεν έχει γίνει επίσημη προειδοποίηση (κίτρινη κάρτα).
10.3.2. Η διαμαρτυρία σε έναν επιπλέον γύρο (αφού έχει γίνει δεκτή η κατάθεση διαμαρτυρίας για τις ενέργειες του διαιτητή στο ρινγκ)γίνεται δεκτή αν έχει δοθεί επίσημη προειδοποίηση σε έναν από τους αθλητές και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νίκη της διαμαρτυρόμενης ομάδας με βάση τα αποτελέσματα των δύο γύρων.
10.3.3. Η απόφαση να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις στον διαιτητή του ρινγκ, γίνεται σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων που επηρέασαν την έκβαση του αγώνα.

10.4. ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
10.4.1 Στο τέλος του αγώνα μπορεί να υποβληθεί διαμαρτυρία για την απόφαση της κριτικής επιτροπής μόνο εάν οι κριτές έχουν λάβει ξεχωριστή απόφαση.
10.4.2. Μετά την αποδοχή της διαμαρτυρίας που κατατέθηκε, αποφασίζεται η διεξαγωγή επιπλέον γύρου και η επιβολή πειθαρχικών μέτρων στους κριτές που έχουν παραβιάσει του κανόνες.

10.5. ΕΞΕΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
10.5.1. Η επιτροπή που εξετάζει την διαμαρτυρία, έχει ως σκοπό να διευθετήσει διαφωνίες που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού που σχετίζονται με:
-έλλειψη ίσης μεταχείρησης για τους αθλητές κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού
-παράνομες ενέργειες της κριτικής επιτροπής
- παράνομες ενέργειες ενός μόνο κριτή
- παράνομες ενέργεια του διαιτητή στο ρινγκ.
10.5.2. Σε περίπτωση αποδοχής διαμαρτυρίας για την παραβίαση των Δικαιωμάτων από τη διαιτησία του αγώνα, η εξέταση γίνεται από τον επικεφαλή κριτή συμπεριλαμβανομένου μιας ομάδας κριτών οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση αυτού του αγώνα, καθώς και των εκπροσωπών της ενδιαφερόμενης ομάδας (χωρίς το δικαίωμα να συζητήσουν τη διαμαρτυρία).
10.5.3. Ο επικεφαλής κριτής λαμβάνει την τελική απόφαση και ενημερώνει την ενδιαφερόμενη ομάδα.
10.5.4. Εάν η διαμαρτυρία γίνει δεκτή, το προπληρωμένο ποσό επιστρέφεται στην ομάδα που την κατέθεσε.
10.5.5. Διαμαρτυρία εναντίον του επικεφαλή κριτή του διαγωνισμού (ή ολόκληρης της κριτικής επιτροπής) σε τοπικούς αγώνες και σε αγώνες κατώτερου επιπέδου, υποβάλεται στον Πρόεδρο της περιφερειακής κριτικής επιτροπής (RPJ). Διαμαρτυρία εναντίον του επικεφαλή κριτή (ή ολόκληρης της κριτικής επιτροπής) σε ομοσπονδιακούς αγώνες και σε αγώνες υψηλότερου επιπέδου, υποβάλλεται στον Πρόεδρο του WMMAA.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11. ΚΡΙΤΕΣ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ
11.1. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ:
11.1.1. Η σύσταση της κριτικής επιτροπής εγκρίνεται από εξουσιοδοτημένο φορέα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδιάς  ΜΜΑ, όταν διεξάγονται εθνικοί διαγωνισμοί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό MMA όταν διεξάγονται διεθνείς διαγωνισμοί. Η σύσταση της κριτικής επιτροπής μπορεί να περιλαμβάνει μόνο όσους πληρούν τις προϋποθέσεις για κριτές αθλημάτων.
11.1.2. Άμεσος έλεγχος και διεξαγωγή των διαγωνισμών ανατίθενται στην κριτική επιτροπή.
11.1.3. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από:
-τον επικεφαλή κριτή
-τον αναπληρωτή επικεφαλή κριτή
-τον γενικό γραμματέα
-τον γραμματέα
-τον επικεφαλή του ρινγκ
-τον διαιτητή του ρινγκ
-τους πλαϊνούς κριτές
- τον χρονομέτρη
-τον κριτή για τους συμμετέχοντες
-τον κριτή ενημέρωσης
11.1.4. Ο αγώνας κρίνεται από μια  επιτροπή που αποτελείται από: τον επικεφαλή του ρινγκ, τον διαιτητή, δύο πλευρικούς κριτές, τον χρονομέτρη και τον κριτή ενημέρωσης.
11.1.5. Η ποσοτική σύσταση της κριτικής επιτροπής εξαρτάται από το καθεστώς και τον τύπο των αγώνων, τον αριθμό των συμμετεχόντων και τον αριθμό των συμμετεχόντων στο ρινγκ.

11.2. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΚΡΙΤΗ
11.2.1. Ο επικεφαλής κριτής κατευθύνει τους διαγωνισμούς και είναι υπεύθυνος για την ποιότητα της εκτέλεσης τους, σύμφωνα με τους παρόντες κανόνες και διατάξεις του διαγωνισμού.
11.2.2. Ο επικεφαλής κριτής έχει το δικαίωμα:
-να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις στους συμμετέχοντες του διαγωνισμού σύμφωνα με τους Κανόνες
-να σταματήσει τον αγώνα και να δώσει οδηγίες στον διαιτητή σε περίπτωση σοβαρού σφάλματος, ή να αντικαταστήσει τον εν λόγω διαιτητή, αν δεν ανταπεξέρχεται στην κρίση του αγώνα
-να απομακρύνει από την κρίση των διαγωνισμών (προσωρινά ή μόνιμα) τον κριτή του οποίου το έργο δεν θεωρείται ικανοποιητικό
-να δώσει εντολή για συνέχεια του αγώνα αν ο διαιτητής έκανε λάθος σταματώντας τον
-να θεσπίσει συμπληρωματικό γύρο σε περίπτωση αμφισβητήσιμης απόφασης μετά από τα αποτελέσματα της βασικής περιόδου του αγώνα (κατόπιν ξεχωριστής απόφασης των κριτών). Η απόφαση του επικεφαλή κριτή είναι οριστική
- να λαμβάνει αποφάσεις κατά τη διεξαγωγή των διαγωνισμών σε όλες τις περιπτώσεις που δεν έχουν οριστεί στους Κανόνες.
11.2.3. Ο επικεφαλής κριτής υποχρεούται να:
-ελέγχει τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα της απαραίτητης τεκμηρίωσης, τη διαθεσιμότητα του χώρου διεξαγωγής του διαγωνισμού και τον εξοπλισμό σύμφωνα με τους κανονισμούς και να κάνει συμφωνία για την αίθουσα διαγωνισμού
-ορίσει μια κριτική επιτροπή για τους διαγωνισμούς
-ορίσει επιτροπή για την εξέταση διαμαρτυριών
-ορίσει μια ομάδα κριτών για τη ζύγιση των συμμετεχόντων
-ορίσει μία ομάδα κριτών για τους αγώνες
-λάβει μέτρα για να αποφύγει και, εάν χρειαστεί, να διορθώσει έγκαιρα τα λάθη από τους κριτές
-λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με διακηρύξεις και διαμαρτυρίες, που προέρχονται από αντιπροσώπους των ομάδων, την ημέρα της υποβολής τους
-διεξάγει συνεδρίαση της κριτικής επιτροπής πριν από την έναρξη των  διαγωνισμών, κατά τη διάρκεια και καθημερινά μετά την ολοκλήρωσή τους, όταν αυτό είναι απαραίτητο
- αξιολογεί την εργασία κάθε κριτή και να καταγράφει τα αρχεία του (φύλλα βαθμολογίας /σημειώσεις)
-είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία της τελικής αναφοράς και των πρωτοκόλλων

11.3. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΚΡΙΤΗ
11.3.1. Ένας από τους επικεφαλείς του ρινγκ μπορεί να είναι αναπληρωτής επικεφαλής κριτής. Μετά την ανάθεση του επικεφαλή κριτή, ο αναπληρωτής του έχει το δικαίωμα να εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα του στους διαγωνισμούς.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής κριτής υποχρεούται να:
- ελέγχει τους διαγωνισμούς
-εκτελεί τις απαιτήσεις και τις οδηγίες του διαιτητή ενώ διεξάγονται οι διαγωνισμοί
-ενημερώνει τον επικεφαλή κριτή για τις διαπραχθείσες παραβάσεις κατά τη διάρκεια του διαγωνισμών.

11.4. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
11.4.1. Ο γενικός γραμματέας διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της γραμματείας.
Ο γενικός γραμματέας έχει το δικαίωμα να:
- απαιτήσει την παροχή κατάλληλου εργασιακού χώρου για την γραμματεία
- απαιτήσει την παροχή απαραίτητων συσκευών γραφείου για την γραμματεία
-απαιτήσει την παροχή γραφικής ύλης για την γραμματεία
Ο γενικός γραμματέας υποχρεούται:
-να παρέχει έγκαιρη προετοιμασία και ακριβή τυποποίηση όλων των εγγράφων των διαγωνισμών
-να συμμετέχει στις εργασίες της Επιτροπής Δήλωσης Αθλητών και της κριτικής επιτροπής κατά τη ζύγιση
- να οργανώνει και να διεξάγει τη διαδικασία κλήρωσης
- να ετοιμάσει το πρόγραμμα των διαγωνισμών
-να ενημερώνει τους διαχειριστές του ρινγκ(ring managers)για το χρονοδιαγράμμα των αγώνων
- να έχει τα φύλλα βαθμολογίας
-να ελέγχει τα φύλλα βαθμολογίας
-να ετοιμάζει έγγραφα σχετικά με τα αποτελέσματα των διαγωνισμών και να τα υποβάλει για έγκριση από τον επικεφαλή κριτή.

11.5 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
11.5.1. Ο γραμματέας είναι μέλος της γραμματείας των διαγωνισμών, ο οποίος ακολουθεί τις οδηγίες του γενικού γραμματέα.
Ο γραμματέας υποχρεούται:
- να συμμετέχει στη διεξαγωγή της διαδικασίας κλήρωσης
- να συμμετέχει στην επεξεργασία εγγράφων των διαγωνισμών
- να βαθμολογεί την ομάδα
- να διαβιβάζει στοιχεία σχετικά με την πορεία των γεγονότων σε εκπροσώπους, σχολιαστές και δημοσιογράφους με την άδεια του γενικού γραμματέα.


11.6. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΡΙΝΓΚ
11.6.1. Ο επικεφαλής του ρινγκ ορίζεται από τον επικεφαλής κριτή, είναι καθισμένος στο τραπέζι δίπλα στο ρινγκ και κατευθύνει το έργο της κριτικής επιτροπής. Ένας από τους επικεφαλείς του ρινγκ μπορεί να ενεργεί ως αναπληρωτής επικεφαλής κριτής.
Ο επικεφαλής του ρινγκ υποχρεούται:
-να οργανώνει κριτική επιτροπή για τους αγώνες
-να καλεί στο ρινγκ και να παρουσιάζει τους συμμετέχοντες του αγώνα εν απουσία του κριτή ενημέρωσης
-να έχει φύλλο βαθμολογίας για κάθε αγώνα
-να παρατηρεί την ορθότητα των ενεργειών του διαιτητή και των πλαϊνών κριτών σχετικά με την παροχή ασφαλείας των συμμετεχόντων, την αντικειμενική και ποιοτική διαιτησία και την ορθότητα της τήρησης των φύλλων βαθμολογίας
-να ανακοινώνει τα αποτελέσματα των αγώνων
- εάν είναι απαραίτητο, να σταματήσει τον αγώνα και μετά από πρόσθετη μελέτη και συζήτηση για την αμφισβητούμενη κατάσταση, να λάβει την τελική απόφαση
-εάν είναι απαραίτητο να καλέσει γιατρό ή να στείλει τον συμμετέχοντα στον γιατρό.

11.7. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΣΤΟ ΡΙΝΓΚ
11.7.1.  Ο διαιτητής στο ρινγκ,ο οποίος ορίζεται ανάμεσα από έμπειρους κριτές που έχουν τα προσόντα και την εμπειρία να ενεργήσουν ως διαιτητές για τουλάχιστον ένα χρόνο, κατευθύνει την πορεία του αγώνα, είναι μέσα στο ρινγκ και δεν συμμετέχει στην επίδειξη βαθμολογίας τεχνικών ενεργειών (λαβές).
11.7.2. Ο διαιτητής έχει το διακίωμα:
- να δηλώσει προφορική και επίσημη προειδοποίηση σε έναν αθλητή ή να τον αποβάλει λόγω παραβίασης κανόνων
-να συνεχίσει τον αγώνα μετά από μία παύση,με τους αθλητές σε όρθια στάση στη μέση του ρινγκ, με την φωνητική εντολή "Fight"
-να συμβουλευτεί τον γιατρό σχετικά με τους τραυματισμούς ενός αθλητή.
11.7.3. Ο διαιτητής υποχρεούται:
-να ελέγχει την ετοιμότητα των συμμετεχόντων του αγώνα καθώς και τον εξοπλισμό, ο οποίος θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην τήρηση των κανόνων και των απαιτήσεων ασφαλείας
- να σιγουρέψει την ετοιμότητα της κριτικής επιτροπής  να ξεκινήσει τον αγώνα και να ξεκινήσει τον αγώνα με την φωνητική εντολή "Fight" και να τον λήξει με την φωνητική εντολή "Stop" (την εντολή του διαιτητή θα πρέπει να ακολουθήσει ένα ηχητικό σήμα-γκονγκ του χρονομέτρη)
-να παρατηρεί τους συμμετέχοντες του αγώνα χρησιμοποιώντας εντολές και χειρονομίες
-να κατέχει μια θέση στο ρινγκ ώστε να βλέπει τις ενέργειες και κατάσταση των συμμετεχόντων του αγώνα
-να αποτρέπει έγκαιρα τις κινήσεις, τις λαβές και τις ενέργειες που αντιβαίνουν στους κανόνες
-να δώσει την πιο αντικειμενική αξιολόγηση σε επείγουσες καταστάσεις παρέχοντας τις πιο σωστές κίνησεις του στα όρια του ρινγκ
-να είναι μόνιμα σε απόσταση μεταξύ των αθλητών, προσπαθώντας να προβλέψει τις περαιτέρω ενέργειες τους
-να σταματήσει τον αγώνα με την εντολή "Stop" όταν:
*οι συμμετέχοντες βρέθηκαν εκτός ορίων του αγωνιστικού χώρου(πέρα από τα σχοινιά του ρινγκ,πέρα από το τατάμι)
*στην επιεδάφια θέση ο ένας ή και οι δύο αθλητές δεν είναι επαρκώς δραστήριοι και δεν επιχειρούν τεχνικές ενέργειες εντός 10 δευτερολέπτων
*κατά τη διάρκεια μιας επώδυνης λαβής οι ενέργειες του επιτιθέμενου(εντός 30 δευτερολέπτων) δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα
*ο συμμετέχων χρειάζεται ιατρική βοήθεια (δείχνει με χειρονομία να σταματήσει ο χρόνος)
*ο εξοπλισμός και τα ρούχα του συμμετέχων πρέπει να τακτοποιηθούν
*οι συμμετέχοντες κάνουν απαγορευμένες ενέργειες
*απαιτείται από τον επικεφαλή του ρινγκ
*απαιτείται από έναν πλαϊνό κριτή και αν(ο διαιτητής) το θεωρεί κατάλληλο εκείνη τη στιγμή
*απαιτείται από έναν συμμετέχοντα και αν(ο διαιτητής) το θεωρεί κατάλληλο εκείνη τη στιγμή
*εάν αυτό είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις που δεν συμφωνούν με τους παρόντες κανόνες
-να σταματήσει τον αγώνα:
*με το νόημα του αθλητή να παραδοθεί ή σε αντίστοιχη χειρονομία του βοηθού του
*για να διορθώσει μία λαβή στον λαιμό (στραγγαλισμός) εάν υπάρχει κίνδυνος απώλειας αισθήσεων
*σε περίπτωση πλήρους ή προσωρινής απώλειας της ικανότητας να υπερασπιστεί τον εαυτό του από έναν συμμετέχοντα
*εάν θεωρεί ότι ένας από τους συμμετέχοντες στην πάλη καταβάλλεται από τον αντίπαλο με ένα armlock ή στραγγαλισμό (necklock), στις κατηγορίες αθλητών 12-13 και 14-15 ετών, και αν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού ο διαιτητής δεν περιμένει νόημα του αθλητή να παραδοθεί.

11.7.4. Οι χειρονομίες του διαιτητή
- Θέση αθλητών για χαιρετισμό και έναρξη του αγώνα:ο διαιτητής βρίσκεται στη μέση του ρινγκ με τα δυο του χέρια να εκτείνονται και να κατεβαίνουν σε γωνία 45 ° με τις παλάμες κάτω, υποδεικνύοντας την αρχική θέση των αθλητών
-πρόσκληση για χαιρετισμό: τα χέρια λυγισμένα στο επίπεδο του θώρακα, αγγίζοντας σχεδόν το ένα το άλλο με τα δάχτυλα με ανοιχτή παλάμη
-έναρξη του αγώνα: με τη φωνητική εντολή "FIGHT" και ταυτόχρονα η ταλάντευση του δεξιού χεριού του προς τα κάτω μεταξύ των αθλητών
- διακοπή του αγώνα: με φωνητική εντολή "STOP" και βήμα προς τους αθλητές, στέκεται μπροστά τους στην επιφάνεια του ρινγκ και με τα δύο χέρια στο έδαφος
-ανακοίνωση προειδοποιήσεων: με το ένα χέρι του κρατά από τον βραχίονα τον αθλητή που έκανε την αραβίαση και με το άλλο χέρι σηκώνει την κίτρινη κάρτα πάνω από το κεφάλι του
- τεχνικό διάλειμμα: (αν ο αγώνας πρέπει να σταματήσει για περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα) –με τη φωνητική εντολή "TIME!" και κλείνοντας τις παλάμες κάθετα προς την κατεύθυνση του κριτή και του χρονομέτρη
-βελτίωση της θέσης των αθλητών: μετά την εντολή "STOP!" πιέζει τους αθλητές μεταξύ τους και, εάν χρειάζεται, τους τοποθετήσει στο κέντρο του ρινγκ και (ή) τραβάει τα σχοινιά
-μεταφορά αθλητών σε όρθια θέση: με την εντολή "STOP" και στη συνέχεια με χειρονομία προς τα πάνω και την εντολή "STAND UP!"(σηκωθείτε). Η μεταφορά στο κέντρο του εδάφους πραγματοποιείται σε ένα από τα πιο σταθερά σημεία του εδάφους που βρίσκονται πλησιέστερα στον χρόνο της εντολής "GROUND!"
-σταθεροποίηση λαβής armlock ή λαβής στραγγαλισμού: με το ένα χέρι υποδεικνύει τους αθλητές και με το άλλο δείχνει τη γωνία του αθλητή που κάνει την λαβή
-τεχνικό νοκ-άουτ:με λυγισμένα χέρια στο στήθος εκτείνονται στο πλάι αρκετές φορές
-δήλωση του νικητή: κρατώντας τους  αθλητές από τον καρπό, ύστερα με το ένα χέρι σηκώνει το χέρι του νικητή και με το άλλο υποδεικνύει τον νικητή στο επίπεδο του θώρακα.
11.7.5. Μέτρα πρώτων βοηθειών σε αθλητές που τραυματίζονται κατά τη διάρκεια του αγώνα
Ο διαιτητής στο ρινγκ που βρίσκεται κοντά στους αθλητές πρέπει να πάρει την απόφαση σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση νοκ-άουτ ή επώδυνης λαβής κατά τη διάρκεια του αγώνα:
-Εάν κάποιος από τους αθλητές βγει νοκ-άουτ ή  χάσει τις αισθήσεις του ​​ενώ ήταν υπό την λαβή υποταγής, ο διαιτητής πρέπει πρώτα να σταματήσει τον αγώνα, να γυρίσει τον τραυματισμένο αθλητή προς την μεριά του και να αφαιρέσει το προστατευτικό οδοντοστοιχίας. Επίσης, όταν ένας αθλητής ανακτήσει τις αισθήσεις του, ο διαιτητής τον ηρεμεί (κρατώντας τον για κάποιο χρονικό διάστημα στο πάτωμα χωρίς να κάνει απότομες κινήσεις όταν σηκωθεί), εάν είναι απαραίτητο, βρέχει το κεφάλι με νερό, κάνει μασάζ στους κροτάφους και καλεί έναν γιατρό στο ρινγκ
-Εάν ένας από τους αθλητές τραυματιστεί κατά τη διάρκεια μιας οδυνηρής λαβής (αλλά δεν έδειξε την υποταγή του με φωνή ή χτυπήματα), ο διαιτητής ενεργεί ανάλογα με την κατάσταση και τον βαθμό του τραυματισμού. Ο διαιτητής πρέπει πρώτα να σταματήσει τον αγώνα, να λύσει τη λαβή, η οποία στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη των συνδέσμων ή κάταγμα της άρθρωσης και να πιέσει το τραυματισμένο άκρο (αν είναι το χέρι) στο σώμα του αθλητή. Αν είναι γόνατο ή αστράγαλος, σιγά-σιγά τον βοηθά να σηκωθεί (στέκεται στο υγιές πόδι) και τον οδηγεί στα σχοινιά του ρινγκ ή, εάν είναι απαραίτητο, καλεί έναν γιατρό στο ρινγκ.
-Σε περίπτωση χαμηλού χτυπήματος (κάτω από τη ζώνη)ο διαιτητής σταματάει τον αγώνα και αφήνει τον αθλητή να αναρρώσει για να συνεχίσει τον αγώνα.

11.8. . ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΪΝΟΥ ΚΡΙΤΗ
11.8.1. Ο πλαϊνός κριτής αξιολογεί ανεξάρτητα τις ενέργειες των αθλητών στον αγώνα και τις καταγράφει στο φύλλο βαθμολογίας (παράδειγμα του φύλλου βαθμολογίας παρέχεται στο Παράρτημα)
11.8.2. Ο πλαϊνός κριτής υποχρεούται:
-να κάθεται στο τραπέζι του κριτή πριν από τη δήλωση του νικητή
-να κάθεται στις καρέκλες κοντά στο ρινγκ,ο ένας  απέναντι από το άλλον
-μετά την ολοκλήρωση του γύρου,να καταγράφει τους πόντους, τη δραστηριότητα και τις προειδοποιήσεις του κάθε αθλητή στα φύλλα βαθμολογίας
- μετά την ολοκλήρωση του αγώνα, να υπολογίζει τον συνολικό αριθμό των πόντων,να  ορίζει τον νικητή και να υπογράφει το φύλλο βαθμολογίας
-να ενημερώνει τον επικεφαλή του ρινγκ σε περίπτωση σφάλματος κατά τη συμπλήρωση του φύλλου βαθμολογίας και να προβεί στις αντίστοιχες τροποποιήσεις
11.8.3. Το φύλλο βαθμολογίας δεν είναι έγκυρο στις περιπτώσεις που το επώνυμο του νικητή τυπώνεται εσφαλμένα, αν δεν υπάρχει σημείωση επίσημων προειδοποιήσεων από τον διαιτητή και αν το σύνολο των πόντων συνοψίζονται λανθασμένα.

11.9. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗ
11.9.1. Ο χρονομέτρης κάθεται στο τραπέζι κοντά στον επικεφαλή του ρινγκ.
Ο χρονομέτρης υποχρεούται:
-να ενημερώνει για την έναρξη και το τέλος του γύρου (αγώνα) με ένα ηχητικό σήμα γκονγκ
- να δίνει ένα ηχητικό σήμα με ένα σφυρί 10 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος κάθε γύρου και στα διαστήματα μεταξύ αυτών
- να σημειώσει την καθυστερημένη άφιξη ενός αθλητή στο ρινγκ σύμφωνα με το χρονόμετρο
- να σταματήσει τον χρονομετρητή και να τον ενεργοποιήσει με εντολή του διαιτητή σε περίπτωση: προσωρινής αναστολής του αγώνα με εντολή του διαιτητή και του επικεφαλή του ρινγκ.

11.10. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΡΙΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
11.10.1. Ο κριτής ενημέρωσης  είναι υπεύθυνος για την παροχή των απαραίτητων πληροφοριών των συμμετεχόντων και των θεατών.
Ο κριτής ενημέρωσεις υποχρεούται:
- να δηλώνει τη σειρά διεξαγωγής των διαγωνισμών
-να παρουσιάζει τους αθλητές
-να ανακοινώνει τα αποτελέσματα των αγώνων
Επιτρέπεται να συνδυάσει το έργο του κριτή ενημέρωσης  με εκείνο του manager του ρινγκ.

11.11. ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
11.11.1. Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τρεις κριτές πρέπει να κρίνει τον αγώνα δίκαια και χωρίς προκαταλήψεις.
11.11.2. Μετά τον αγώνα κάθε κριτής θα πρέπει να λάβει μία προσωπική και ανεξάρτητη απόφαση, να ορίσει τον νικητή ή να κρίνει έναν αγώνα ισόπαλο.
Αποφάσεις της κριτικής επιτροπής:
- Ομόφωνη απόφαση: λαμβάνεται ομόφωνη απόφαση αν όλοι οι κριτές ορίσουν τον ίδιο αθλητή ως νικητή
- Απόφαση της πλειοψηφίας: αν δύο κριτές θεωρούν τον ίδιο αθλητή ως νικητή και ο τρίτος κριτής καταγράφει ισοπαλία, νικητής είναι ο αθλητής που ορίζεται ως νικητής από δύο κριτές
- Ξεχωριστή απόφαση: εάν δύο κριτές ορίσουν τον ίδιο αθλητή ως νικητή και ο τρίτος κριτής θεωρεί τον αντίπαλο ως νικητή, νικητής είναι ο αθλητής που ορίζεται από δύο κριτές
- Ομόφωνη ισοπαλία: αν όλοι οι κριτές καταγράφουν ισοπαλία, κανένας αθλητής δεν ορίζεται νικητής
-Ισοπαλία με την απόφαση της πλειοψηφίας: αν δύο κριτές θεωρήσουν ότι ο αγώνας έχει λήξει με ίσο αποτέλεσμα, ενώ ο τρίτος κριτής ορίσει νικητή έναν από τους αθλητές, κανένας από τους αθλητές δεν είναι νικητής
- Διαφορά απόψεων σχετικά με την ισοπαλία: αν ένας κριτής ορίσει έναν αγώνα ισόπαλο, ένας κριτής απονέμει τη νίκη στον αθλητή στην κόκκινη γωνία και ο τρίτος κριτής στον αθλητή στην μπλε γωνία, κανένας αθλητής δεν είναι νικητής σε αυτήν την περίπτωση.
11.11.3. Σε αγώνες δύο γύρων μετά από ισοπαλία και με έναν επιπλέον γύρο, η νίκη απονέμεται στον αθλητή που έχει κερδίσει τον επιπλέον γύρο.
11.11.4. Μετά την ολοκλήρωση του επιπλέον γύρου ορίζεται υποχρεωτικά ο νικητής. Αν η βαθμολογία είναι ίση ή σε περίπτωση μηδενικού αποτελέσματος, τότε οι κριτές λαμβάνουνε υπόψη την δραστηριότητα του κάθε αθλητή, καθώς και τις προφορικές και επίσημες προειδοποιήσεις του διαιτητή. Η "δραστηριότητα" και οι προειδοποιήσεις καθορίζονται στα φύλλα βαθολογίας.
11.11.5. Σε προκριματικούς αγώνες με ένα γύρο 3 (τριών) λεπτών, εάν α ο νικητής δεν ορίζεται, οι κριτές αξιολογούν και αποφασίζουν μετά την ολοκλήρωση του γύρου (αγώνα) σύμφωνα με τη δραστηριότητα του κάθε αθλητή.
Τα κριτήρια για την εκτίμηση των ενεργειών των αθλητών από τους κριτές ωστέ να ληφθεί η απόφαση βασίζονται:
-στις προσπάθειες των αθλητών να τελειώσουν τον αγώνα με νοκ-άουτ ή εντός της απόστασης
-στους τραυματισμούς που προκλήθηκαν
-στις συνδυαστικές ενέργειες στην όρθια θέση και στον έλεγχο της επιεδάφιας θέσης
-στις μεταφορές και στην προστασία
-στην επικράτηση.

11.12. ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
11.12.1. Όταν ο κριτής δέχεται ένα σχόλιο για παραβίαση των Κανόνων, η οποία δεν εμπεριέχει σοβαρά λάθη κατά τον ορισμό του νικητή, ο επικεφαλής κριτής του διαγωνισμού επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών.
11.12.2. Όταν ο κριτής δέχεται προειδοποίηση για ένα επαναλαμβανόμενο σχόλιο ή για παραβίαση των Κανόνων, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει λάθος κρίση κατά τον ορισμό του νικητή, ο επικεφαλής κριτής του διαγωνισμού επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών.
11.12.3. Ο αποκλεισμός από τη διαιτησία ανακοινώνεται στον κριτή σε περίπτωση επανειλημμένης προειδοποίησης, λόγω σοβαρών παραβιάσεων των κανόνων. Ο επικεφαλής κριτής επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις μέχρι το τέλος των διαγωνισμών.
11.12.4. Ο αποκλεισμός από τη διαιτησία ανακοινώνεται για πολύ σοβαρές επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των Κανόνων σύμφωνα με τους Κανονισμούς της WMMAA και της Εθνικής Ομοσπονδίας.
11.12.5. Η στέρηση των δικαιωμάτων στην κατηγορία του Εθνικού (Διεθνούς) κριτή ανακοινώνεται για πράξεις που απογοητεύουν τον τίτλο του αθλητικού κριτή.

11.13. ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
11.13.1. Η απονομή του βραβείου "Ο καλύτερος κριτής των διαγωνισμών", η απονομή διπλώματος, το αναμνηστικό ή/και χρηματικό δώρο και το βραβείο για  "Άψογη διαιτησία των αγώνων" δίνεται από τον οργανισμό διεξαγωγής των διαγωνισμών. Η προαγωγή των κριτών καθορίζεται από την Κύρια Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού και το βραβείο δίνεται στο πλαίσιο της επίσημης τελετής απονομής βραβείων.
11.13.2. Για το βραβείο "Ο καλύτερος κριτής αθλημάτων της χρονιάς", απονέμεται δίπλωμα, αναμνηστικό ή/και χρηματικό δώρο.

11.14. Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΡΙΤΩΝ
11.14.1. Ο επικεφαλής κριτής των διαγωνισμών, ο αναπληρωτής επικεφαλής δικαστής, ο γενικός γραμματέας και ο επικεφαλής του ρινγκ πρέπει να φοράνε: ένα κλασικό κοστούμι σκούρων ή ουδέτερων αποχρώσεων, ανοιχτόχρωμο πουκάμισο και απλή γραβάτα. Ολα τα ρούχα δεν πρέπει να έχουν σχέδια ή επιγραφές και τα παπούτσια να είναι σκούρου χρώματος ή να ταιριάζουν με το χρώμα του παντελονιού.
11.14.2. Οι πλαϊνοί κριτές(κριτές,χρονομέτρης,κριτής ενημέρωσης) πρέπει να φοράνε: μαύρο ή λευκό πουκάμισο, πουκάμισο με τα σύμβολα της Εθνικής Ομοσπονδίας ή σε διεθνή τουρνουά πουκάμισο με τα σύμβολα του Παγκόσμιου Οργανισμού MMA (WMMAA), σκούρο παντελόνι (απλό παντελόνι ή τζιν) και μαύρα παπούτσια.
11.14.3. Ο διαιτητής πρέπει να φοράει: μαύρο ή λευκό πουκάμισο, μπλουζάκι με κοντό μανίκι με τα σύμβολα των εθνικών ομοσπονδιών (WMMAA), μαύρο παντελόνι, μαύρα παπούτσια(μοκασίνια,παλαιστικά ή αθλητικά παπούτσια), γάντια λατέξ οποιουδήποτε χρώματος στα χέρια (μέχρι τους καρπούς) και πρέπει να έχει μια κίτρινη κάρτα στην τσέπη.

11.15. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
11.15.1. Οι κριτές πρέπει να γνωρίζουν από μνήμης την λίστα των επιτρεπόμενων και απαγορευμένων μεθόδων και ενεργειών, το σύστημα μέτρησης των πόντων για τις τεχνικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν, να παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την πρόοδο του αγώνα, να μην αποσπάται η  προσοχή τους κατά τη διάρκεια των αγώνων και να σημειώνουν σωστά και έγκαιρα στα φύλλα βαθμολογίας τους.
11.15.2.  Οι κριτές θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τις αρχές της αντικειμενικής και αμερόληπτης διαιτησίας, να έχουν μια καλή εξωτερική εμφάνιση (καθαρή και περιποιημένη ενδυμασία, με ευπρεπή κούρεμα) και να είναι σε καλή φυσική κατάσταση.
11.15.3. Οι κριτές απαγορεύεται να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς υπό την επήρεια αλκοόλ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
12.1. Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ(SUPERVISOR)
12.1.1. Ο επιθεωρητής του διαγωνισμού είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος ή ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος της WMMAA στους διαγωνισμούς MMA, ο οποίος μετά την άφιξη του στο χώρο, επιθεωρεί και αποφασίζει σχετικά με τον διαγωνισμό:
-επιμελείται για τη συμμόρφωση του χώρου διεξαγωγής σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού ΜΜΑ
-ελέγχει και παρακολουθεί το επίπεδο και τους όρους της διαδικασίας ζύγισης, την Επιτροπή Διαπιστευτηρίων, την διαδικασία ελέγχου ντόπινγκ σε κάθε αθλητή ξεχωριστά και άλλες απαραίτητες διαδικασίες για τον διαγωνισμό
-αξιολογεί το έργο της κριτικής επιτροπής και του νομικού συστήματος στο σύνολό του
-αξιολογεί το έργο του ιατρικού προσωπικού που εξυπηρετεί τον διαγωνισμό
-διενεργεί επιθεώρηση των διαγωνισμών σύμφωνα με τους παρόντες κανόνες.
Ο επιθεωρητής του διαγωνισμού  πρέπει να είναι μέλος του WMMAA και να ανήκει σε μια κατηγορία κριτών, να είναι αντιπρόσωπος του RPJ Διοικητικού Συμβουλίου ή μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας που διεξάγει τους διαγωνισμούς ΜΜΑ.
Ένας επιθεωρητής απαιτείται να εξετάσει, μαζί με τον επικεφαλή κριτή του διαγωνισμού ή τον αναπληρωτή του, τις ακόλουθες πτυχές: την δομή και την οργάνωση των μετακινήσεων, τη διαμονή,τις διαπιστεύσεις, τα υλικά για τους αγώνες, τον χώρο, το ρινγκ, τον χώρο εργασίας γύρω από το ρινγκ, την ασφάλεια, τις θέσεις των κριτών και των διαιτητών με τις απαραίτητες ανέσεις, την αίθουσα συνεδριάσεων, την αίθουσα γραμματείας (με υπολογιστή, εκτυπωτή και πρόσβαση στο Internet), την είσοδο των διαιτητών, κριτών και των επισήμων, την  είσοδο των θεατών, τα αποδυτήρια, τον χώρο για προθέρμανση των αθλητών, τον χώρο για τον έλεγχο ντόπινγκ, την παρουσία ιατρικού προσωπικού, τις αίθουσες για τη ζύγιση και για ιατρική εξέταση, και να βεβαιωθεί ότι υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις για αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
Την ημέρα της άφιξης, μαζί με τον επικεφαλή κριτή και τον αναπληρωτή επικεφαλή κριτή του διαγωνισμού, ο επιθεωρητής πρέπει να οργανώσουν συνάντηση με τους εκπροσώπους των ομάδων και να τους πληροφορήσει: για τα έγγραφα που απαιτούνται για την ζύγιση και την ιατρική εξέταση καθώς και για το μέρος και την ώρα διεξαγωγής τους, για την ώρα και το μέρος της επίσημης κλήρωσης, για το σύστημα κατάταξης και για το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού. Πρέπει επίσης να υπενθυμίζει τις σημαντικές πτυχές των κανόνων του διαγωνισμού. Επιπλέον, μαζί με τον επικεφαλή κριτή του διαγωνισμού, πραγματοποιούν συνάντηση στο τέλος της 1ης ημέρας του διαγωνισμού, συμπεριλαμβάνοντας την εξέταση των διαμαρτυρίιών που έχουν κατατεθεί.
Μετά από μια τεχνική συνάντηση με τους εκπροσώπους των ομάδων ο επιθεωρητής σε συνεννόηση με τον επικεφαλή κριτή πραγματοποιούν συνάντηση με τους κριτές, τους διαιτητές και το βοηθητικό προσωπικό και τους ενημερώνουν σχετικά με την μετακίνηση τους στον διαγωνισμό. Ο επιθεωρητής ελέγχει την άφιξη των κριτών και των διαιτητών και τους ενημερώνει για την πρόοδο του διαγωνισμού. Επίσης αξιολογεί το έργο της γραμματείας, των κριτών, των διαιτητών και των κριτών με την παρουσία των συμμετεχόντων.
Ζύγιση και ιατρική εξέταση
Ο επιθεωρητής πρέπει να φτάσει το αργότερο 30 λεπτά πριν τη ζύγιση, να ελέγξει τις ενδείξεις της επίσημης ζυγαριάς, μαζί με τον αναπληρωτή επικεφαλή κριτή να οργανώσει τη σειρά προτεραιότητας για τη ζύγιση των δηλωμένων αθλητών, να εγκρίνει την έναρξη της ζυγίσης και της ιατρικής εξέτασης, να είναι παρόν κατά τη διάρκεια της ζύγισης και να εποπτεύει το έργο των γιατρών και της Επιτροπής Δήλωσης Αθλητών.
Επίσημη κλήρωση
Ο επιθεωρητής πρέπει να είναι παρών στην επίσημη κλήρωση για όλες τις κατηγορίες κιλών, να παρέχει πληροφορίες για το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του διαγωνισμού και να βεβαιωθεί ότι μετά την επίσημη κλήρωση οι εκπρόσωποι της κάθε ομάδας λαμβάνουν τα αποτελέσματα καθώς και το πρόγραμμα των αγώνων.
Πριν τον διαγωνισμό
Ο επιθεωρητής πρέπει να φτάνει στο χώρο όχι αργότερα από 2 ώρες πριν από τον πρώτο αγώνα, να ελέγχει για ανταλλακτικό εξοπλισμό αθλητών (γάντια, κράνη, επιδέσμους), καθώς και για φύλλα βαθμολογίας, στυλό, χρονόμετρο, γκονγκ, υπολογιστές, εκτυπωτές, νερό, εθελοντές στο ρινγκ, όπως επίσης να ελέγχει την περιοχή εργασίας γύρω από το ρινγκ και την παρουσία του τεχνικού προσωπικού.
Ο επιθεωρητής πρέπει να διοργανώνει συνεδρίαση με τον επικεφαλή κριτή σχετικά με την εξέταση και την αξιολόγηση των κριτών , των διαιτητών και των πλαϊνών κριτών και να αποκλείσει έναν διαιτητή ή έναν κριτή μετά από πρόταση του επικεφαλή κριτή, σε προσωρινή ή μόνιμη βάση, αν αποδειχθεί ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Αν είναι απαραίτητο, μπορεί να πραγματοποιήσει συνάντηση, με τους κριτές και τον διαιτητή, για την αξιολόγηση και τη βελτίωση της εργασίας τους. Επίσης μπορεί να εγκρίνει συνάντηση που προτάθηκε από τον επικεφαλή κριτή, τον διαιτητή και τους κριτές 15 λεπτά πριν την έναρξη του πρώτου αγώνα.
Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού
Ο επιθεωρητής παρακολουθεί τα αποτελέσματα κάθε αγώνα, διατηρεί την πειθαρχία και την τάξη στο χώρο του ρινγκ και φροντίζει ώστε οι φωτογράφοι και οι εικονολήπτες να μην εμποδίζουν τη δουλειά των κριτών.
Ο επιθεωρητής ελέγχει τους κριτές και τους διαιτητές να είναι στις θέσεις τους πριν οι αθλητές εισέλθουν στο ρινγκ.
Ο επιθεωρητής δίνει την άδεια να ξεκινήσει ο αγώνας μόνο κατά την ολοκλήρωση αυτών των ελέγχων.
Στο τέλος του αγώνα  ο επιθεωρητής μπορεί να ελέγξει τα φύλλα βαθμολογίας και να ορίσει τον νικητή.
Ο επιθεωρητής είναι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων.
Ο επιθεωρητής μαζί με τον επικεφαλή κριτή, παρακολουθούν τη συμπεριφορά των βοηθών και είναι υπεύθυνοι για σχόλια, προειδοποιήσεις ή απομακρύνσεις που απευθύνονται στους βοηθούς.
Ακύρωση της απόφασης του διαιτητή
Η απόφαση του διαιτητή μπορεί να ανακληθεί από τον επιθεωρητή εάν ο διαιτητής έλαβε μια απόφαση που σαφώς παραβιάζει τους υπάρχοντες κανόνες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το περιστατικό ο επιθεωρητής μπορεί να χρησιμοποιήσει το βίντεο του αγώνα.
Μετά τον διαγωνισμό ο επιθεωρητής έχει το δικαίωμα να υπογράψει τα φύλλα βαθμολογίας του διαιτητή και του διευθυντή. Ο επιθεωρητής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρέμβει στα φύλλα βαθμολογίας των κριτών και να εκφράσει οποιαδήποτε γνώμη για το έργο τους.
Μετά τον διαγωνισμό, ο επιθεωρητής μπορεί να γράψει και να υποβάλει αναφορά στο διοικητικό συμβούλιο RPJ της WMMAA σχετικά με την προσωπική αξιολόγηση των διαγωνισμών που διεξήχθησαν, την αξιολόγηση του επικεφαλή κριτή, των κριτών και του διαιτητή όπως επίσης μπορεί να υποβάλει συστάσεις για την αλλαγή της κατάστασης των κριτών/διαιτητών σε κατώτερη ή υψηλότερη κατηγορία.
Ο επιθεωρητής έχει το δικαίωμα:
Να παρακολουθεί το έργο του διαιτητή και των πλαϊνών κριτών και αμέσως να σταματήσει το έργο τους αν παραβιάζουν τους κανόνες την τελευταία ημέρα του διαγωνισμών. Στη συνέχεια, στο τέλος του διαγωνισμού ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο της RPJ της WMMAA γραπτώς για οποιοδήποτε διαιτητή ή κριτή, του οποίου η κρίση δεν είναι ικανοποιητική ή μεροληπτική.
Εάν ένας κριτής απουσιάσει, ο επιθεωρητής πρέπει να τον αντικαταστήσει από τη λίστα των εγκεκριμένων κριτών.
Εάν προκύψει οτιδήποτε που εμποδίζει τη διεξαγωγή του αγώνα κανονικά και ο διαιτητής δεν κάνει καμία ενέργεια, ο επιθεωρητής μπορεί να αποφασίσει να αναστείλει τον αγώνα μέχρι να επανέλθει υπό κανονικές συνθήκες.
Ο επιθεωρητής μπορεί επίσης να λάβει άμεσα μέτρα, τα οποία αυτός κρίνει αναγκαία για την εξάλειψη των περιστάσεων που εμποδίζουν την ορθή λειτουργία του προγράμματος του διαγωνισμού.
Μετά την κατάθεση μιας διαμαρτυρίας, ο επιθεωρητής έχει το δικαίωμα να την αποδεχτεί ή να την απορρίψει.
Πρέπει να ενημερώσει γραπτώς το Διοικητικό Συμβούλιο του RPJ του WMMAA για κάθε αθλητή, βοηθό ή υπάλληλο του οποίου η συμπεριφορά στο διαγωνισμό δεν συμμορφώνεται με τα ηθικά ή και τα αθλητικά πρότυπα.
Πρέπει να ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο της WMMAA για τις ενέργειες του Επικεφαλή κριτή που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες και τους όρους του διαγωνισμών.
Ο επιθεωρητής μπορεί να διεξάγει ξαφνικά τεστ νηφαλιότητας στους κριτές, τους διαιτητές και τους βοηθούς.
Ο επιθεωρητής  έχει το δικαίωμα να μη δεχτεί κανέναν κριτή που ανέλαβε μη εξουσιοδοτημένους διαγωνισμούς MMA ως κριτής ή ως διαιτητής.

12.2. ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
12.2.1 Ο γιατρός του διαγωνισμού:
-συμμετέχει στο έργο της Επιτροπής Δήλωσης Αθλητών, επαληθεύει την ορθότητα της επισημοποίησης των αιτήσεων, θέτει τη θεώρησή του για την συμμετοχή των αθλητών στους διαγωνισμούς, διεξάγει εξωτερική εξέταση των αθλητών κατά τη ζύγιση
-φροντίζει για την τήρηση συνθηκών υγιεινής κατά την απόδοση των διαγωνισμών
-διενεργεί ιατρική παρακολούθηση των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των αγώνων και παρέχει βοήθεια σε περίπτωση ασθενειών και τραυματισμών μετά από τη δήλωση του προπονητή ή του αντιπροσώπου της ομάδας
-κατόπιν αιτήματος του επικεφαλή του ρινγκ αποφασίζει αν θα δοθεί η ευκαιρία στον αθλητή να συνεχίσει τον αγώνα μετά από τραυματισμό
-λαμβάνει απόφαση σχετικά με την πρόσβαση ενός τραυματισμένου συμμετέχοντος στους διαγωνισμούς. Αν ένας συμμετέχων δεν μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα, πρέπει να ενημερώσει αμέσως τον manager του ρινγκ και να υποβάλει κατάλληλο πιστοποιητικό στη γραμματεία των διαγωνισμών. Ένας συμμετέχων που παραμένει αδρανής για περισσότερα από 10 δευτερόλεπτα (μετά από ένα νοκ-άουτ) δεν μπορεί να συμμετέχει περαιτέρω στο διαγωνισμό
- παρακολουθεί προσεκτικά τους αγώνες στο ρινγκ,δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους συμμετέχοντες, οι οποίοι τραυματίστηκαν
-ο γιατρός των διαγωνισμών συνεργάζεται με την υπηρεσία ασθενοφόρων και τους τραυματολόγους
Σημείωση: Το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι σε σημείο που εξυπηρετεί (στην είσοδο/έξοδο των συμμετεχόντων). Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με την ιατρική φόρμα εργασίας, να έχουν εμφανείς ενδείξεις της επαγγελματικής τους ιδιότητας και να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και φάρμακα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13
ΕΛΕΓΧΟΣ DOPING
13.1 Σύμφωνα με το καταστατικό του WMMAA όπως και για την καταπολέμηση  πιθανής χρήσης  ντόπινγκ, η οποία είναι επίσημα απαγορευμένη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός ΜΜΑ έχει το δικαίωμα σε όλους τους ελεγχόμενους αγώνες να εξετάσει τους αθλητές και να να τους υποβάλει σε τεστ. Αυτό το αίτημα είναι υποχρεωτικό σε Παγκόσμια  και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Κύπελλα (σύμφωνα με τους Κανόνες του WMMAA).
13.2. Οι συμμετέχοντες, οι προπονητές ή οι εκπρόσωποι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιταχθούν σε έναν τέτοιο έλεγχο, αλλιώς μπορούν να αποκλειστούν αμέσως από τον διαγωνισμό με κατάλληλες κυρώσεις που θα εφαρμοστούν σε αυτούς. Η Αθλητική Επιτροπή καθορίζει τον χρόνο, τον αριθμό και τη συχνότητα των ελέγχων αυτών, χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία τα οποία θεωρούνται απαραίτητα. Η δειγματοληψία και η ανάλυση λαμβάνονται από γιατρό διαπιστευμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό MΜA παρουσία του εκπροσώπου της ομάδας του αθλητή που εξετάζεται.
13.3. Η οργάνωση και το κόστος του ελέγχου ντόπινγκ ανατίθεται στη διοργανώτρια χώρα και τις εθνικές ομοσπονδίες.
13.4. Οι διοργανωτές υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στον διαγωνισμό  θεράποντα ιατρό και την Επιτροπή Ελέγχου Ντόπινγκ. Οι νικητές του διαγωνισμού πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασίες ελέγχου ντόπινγκ. Η Επιτροπή καλεί τους συμμετέχοντες από κάθε κατηγορία βάρους. Οι αθλητές οι οποίοι αρνήθηκαν να υποβληθούν σε διαδικασίες ελέγχου ντόπινγκ, αποκλείονται από το διαγωνισμό, όπως επίσης αποκλείονται από διαγωνισμούς για περίοδο από 1 έως 2 έτη. Οι αθλητές των οποίων τα δείγματα ήταν θετικά για ντόπινγκ αποκλείονται για περίοδο από 1 έως 2 έτη. Όλοι οι αθλητές και οι προπονητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση απαγορευμένων φαρμάκων που καθορίζονται στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ(WADA-World Anti-Doping Agency).
Προκειμένου να εξασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες για όλους τους αθλητές, η κριτική επιτροπή έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τους διαγωνιζόμενους να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών αλλά και μετά τη λήξη τους. Εάν ένας συμμετέχων ή ο αντιπρόσωπος της ομάδας του αρνείται να υποβληθεί σε έλεγχο, η ομάδα δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς και αποκλείεται.

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
14.1. ΜΕΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ
14.1.1. Οι διαγωνισμοί MMA μπορούν να διεξαχθούν σε κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και σε υπαίθριο χώρο.
14.1.2.  Ο χώρος του αγώνα είναι ένα εξειδικευμένο ρινγκ. Διαγωνισμοί σε παλαίστρα ή τατάμι επιτρέπονται μόνο στις κατηγορίες 12-13 ετών και 14-15 ετών.

14.2. ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ
14.2.1. Το ρινγκ πρέπει να είναι τετράγωνο και να βρίσκεται σε πλατφόρμα. Το μέγεθος της περιοχής εργασίας μέσα στα σχοινιά του ρινγκ δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 36m² και να μην υπερβαίνει τα 49m². Το ύψος της πλατφόρμας του ρινγκ πρέπει να είναι 1m.
14.2.2. Πρέπει να υπάρχει απόσταση από το δάπεδο έως το πάνω άκρο της πλατφόρμας του ρινγκ η οποία να καλύπτεται με μαύρο πανί ή διαφημιστικά πανό.
14.2.3. Το δάπεδο του ρινγκ πρέπει να είναι ανθεκτικό και να υπερβαίνει την περιοχή εργασίας του κατά 1,5 μέτρο σε κάθε πλευρά. Αυτή η περιοχή ορίζεται ως ζώνη ασφαλείας του ρινγκ.
14.2.4. Ο χώρος εργασίας του ρινγκ και η ζώνης ασφαλείας του ρινγκ πρέπει να είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους και να καλύπτονται από αθλητικό τάπητα, και ένα παχύ πανί (καμβάς, βαμβάκι). Όλα μαζί σχηματίζουν ένα μαλακό δάπεδο, με ύψος από 6 cm έως 10 cm. και πυκνότητα 180 mg / sm3, το οποίο προστατεύει  από την πτώση.
14.2.5. Οι αγώνες στις κατηγορίες 12-13 και 14-15 ετών μπορούν να πραγματοποιηθούν σε παλαίστρα ή τατάμι.
Η περιοχή εργασίας στο τατάμι πρέπει να ορίζεται από μία διαχωριστική γραμμή ή διαφορετικό χρώμα, να είναι σε τετράγωνο σχήμα και οι διαστάσεις της να είναι έως 8x8m ή 12x12m.
Η περιοχή εργασίας στην παλαίστρα ή στο τατάμι θα πρέπει να ορίζεται από μία διαχωριστική γραμμή ή διαφορετιό χρώμα και θα πρέπει να έχει τετράγωνο ή στρογγυλό σχήμα. Οι διαστάσεις του κύκλου πρέπει να έχουν διάμετρο από 6 έως 8 μέτρα.
Το κέντρο του χώρου εργασίας στην παλαίστρα ορίζεται από έναν κύκλο με  διάμετρο 40cm.
Η ζώνη ασφαλείας της παλαίστρας ή του τατάμι δεν πρέπει να απέχει λιγότερο από 2,5 μέτρα από τη διαχωριστική γραμμή του χώρου εργασίας. Όταν είναι αδύνατο να οργανωθεί μια τέτοια ζώνη ασφαλείας οι τοίχοι πρέπει να καλύπτονται με μαλακούς τάπητες με ύψος 1,5μέτρο.

14.3. ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΙΝΓΚ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
14.3.1. Το μέγεθος της περιοχής εργασίας στο ρινγκ περιορίζεται περιμετρικά με πέντε σειρές από σχοινιά τυλιγμένα με μαλακό και απαλό υλικό. Το πλάτος του κάθε σχοινιού δεν πρέπει να έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 5 cm.
14.3.2. Σε δύο σημεία, σε κάθετο επίπεδο, τα σχοινιά ενώνονται με επίπεδες λωρίδες με πλάτος 2εκ και σε απόσταση μεταξύ τους ίση με το 1/3 του μήκους του σχοινιού.
14.3.3. Αντί για τα δύο κάτω σχοινιά, ο χώρος μπορεί να καλύπτεται από πλαστικό ή ελαστικοποιημένο πλέγμα.
14.3.4. Οι γωνιακοί στύλοι πρέπει να έχουν μαξιλάρια διαφορετικού χρώματος. Η μία γωνία του ρινγκ πρέπει να είναι εφοδιασμένη με κόκκινο μαξιλάρι για την κόκκινη γωνία του ρινγκ. Διαγώνια από αυτό, ένα μαξιλάρι θα πρέπει να είναι μπλε που να ταιριάζει με τη μπλε γωνία του ρινγκ. Οι δύο άλλες γωνίες πρέπει να είναι εφοδιασμένες με μαύρα μαξιλάρια για τις ουδέτερες γωνίες του ρινγκ.
14.3.5. Τα χρώματα των σχοινιών του ρινγκ πρέπει να αντιστοιχούν στα χρώματα της γωνίας του ρινγκ και θα πρέπει να είναι μπλε ή κόκκινα.
14.3.6. Στην κόκκινη και μπλε γωνία του ρινγκ θα πρέπει να εγκατασταθούν σκάλες για τους αθλητές και τους βοηθούς και στην ουδέτερη γωνία πρέπει να εγκατασταθεί μια σκάλα για τον διαιτητή και τον γιατρό.
14.3.7. Κοντά στην μπλε και κόκκινη γωνία του ρινγκ θα πρέπει να βρίσκονται:
- φορητές καρέκλες για τους αθλητές
- ένας πλαστικός κουβάς
- ένα έγχρωμο scotch, του οποίου το χρώμα του να αντιστοιχεί στις γωνίες του ρινγκ

14.4. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
14.4.1. Για την αποφυγή μολύνσεων ο χώρος εργασίας πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται πριν από τη μέρα του κάθε διαγωνισμού όπως και στα διαλείμματα των αγώνων.
14.4.2. Τα σχοινιά πρέπει να σφίγγονται και να στερεώνονται όχι νωρίτερα από 1,5 ώρα πριν τη διεξαγωγή του πρώτου αγώνα.
14.4.3. Το τεχνικό προσωπικό του ρινγκ θα πρέπει να είναι παρόν κατά τη διάρκεια ολόκληρου του διαγωνισμού.
Κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών όπως το Εθνικό Πρωτάθλημα, το Εθνικό Κύπελλο, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το Παγκόσμιο Κύπελλο, η οργάνωση συμμετοχής παρέχει έναν χώρο προθέρμανσης για τους αθλητές που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.
14.4.4. Κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, η θερμοκρασία στις εγκαταστάσεις δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από 15°C. Η υγρασία του αέρα σε ζεστή εποχή πρέπει να είναι 30-60% και σε κρύα εποχή 30-45%.
14.4.5. Κατά τη διάρκεια των αγώνων σε υπαίθριο χώρο οι  διοργανωτές των εκδηλώσεων θα πρέπει να επιμεληθούν για την προστασία των συμμετεχόντων  από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
14.5. Όροι των μέτρων ασφαλείας:
14.5.1. Ο διαγωνισμός πρέπει να διεξάγεται σε αθλητικές εγκαταστάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας της χώρας που αναλαμβάνει το διαγωνισμό, ώστε να συμφωνούν με τις προδιαγραφές πυρασφάλειας και να διασφαλίζεται η δημόσια τάξη και η ασφάλεια των συμμετεχόντων και των θεατών
14.5.2. Στο διαγωνισμό πρέπει να εκτελούνται δραστηριότητες εσωτερικής ασφάλειας σε οποιοδήποτε επίπεδο από εξειδικευμένους οργανισμούς.
14.5.3. Η περιφραγμένη  περιοχή πρέπει να τοποθετείται σε απόσταση όχι μικρότερη από 3 μέτρα περιμετρικά από το ρινγκ. Εντός αυτής της ζώνης δεν θα είναι δυνατή η τοποθέτηση καθισμάτων. Στην περίπτωση εξοπλισμού της ζώνης αυτής με θέσεις θεατών, η είσοδος σε αυτή την περιοχή πραγματοποιείται με διαπιστεύσεις ή εισιτήρια.
14.5.4. Ο επικεφαλής κριτής (επιθεωρητής) του διαγωνισμού πρέπει να υπογράψει το πιστοποιητικό συμμόρφωσης της αθλητικής εγκατάστασης (και σε υπαίθριο χώρο) σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας του διαγωνισμού και τη διαθεσιμότητα του προσωπικού εσωτερικής ασφάλειας.
14.6. Ιατρική περίθαλψη
14.6.1. Κατά τη διεξαγωγή της επιτροπής διαπιστευτηρίων του διαγωνισμού, οι αθλητές πρέπει να τηρούν τους όρους σχετικά με τα ιατρικά τους πιστοποιητικά, τα έγγραφα τους, καθώς και με την ιατρική τους ασφάλιση.
14.6.2. Στους διαγωνισμούς κατά τη διάρκεια των αγώνων κοντά σε κάθε χειρούργο τραύματος στο ρινγκ θα πρέπει να υπάρχει ένας βοηθός και ο κατάλληλος ιατρικός εξοπλισμός για την παροχή πρώτων βοηθειών.
14.6.3. Κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι αναγκαία η παρουσία ασθενοφόρου.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΜΑ(ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ)
Οι αγώνες επαγγελματικής κατάταξης και οι ερασιτεχνικοί αγώνες ΜΜΑ δεν έχουν καμία ουσιαστική διαφορά, καθώς είναι το ίδιο άθλημα, αλλά έχουν κάποιες διαφορές.
1.Ο επαγγελματικός αγώνα ΜΜΑ χαρακτηρίζεται απο το γεγονός ότι οι αθλητές γνωρίζονται μεταξύ τους εκ των προτέρων.
Κάθε αθλητής που συμμετέχει σε επαγγελματικά τουρνουά MMA διατηρεί μία λίστα καταγεγραμμένων αγώνων (αριθμός νικών, ήττες,ισοπαλίες) η οποία βασίζεται στην ατομική βαθμολογία (του αθλητή) που έχει καθοριστεί. Η βαθμολογία του αθλητή ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα την περαιτέρω συμμετοχή στο τουρνουά MMA,τον αριθμό των νικών και τις ήττες.
Οι εταιρείες προώθησης των αγώνων, οι ομοσπονδίες και οι αθλητικοί σύλλογοι παρέχουν μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει αθλητές ηλικίας 18 ετών και άνω κατηγορίας όχι μικρότερη από CM στους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών πάλης, τον αριθμό των αγώνων που συμμετείχαν, όπως επίσης πληροφορίες για τους συμμετέχοντες και τους νικητές των διεθνών διαγωνισμών MMA διανέμοντας τις κατηγορίες βάρους τους:
Γυναίκες:
Strawweight — 52.2 kg
Bantamweight — 61.2 kg

Άντρες:
Flyweight — 56.7 kg
Bantamweight — 61.2 kg
Featherweight — 65.8 kg
Lightweight — 70.3 kg (155 lbs)
Welterweight — 77.1 kg (170 lbs)
Middleweight — 84.0 kg (185 lbs)
Light heavyweight — 93.0 kg (205 lbs)
Heavyweight — +93 kg (+205 lbs)

Ο προπονητής του αθλητή ή ο εκπρόσωπός του πρέπει να υπογράψει μια σύμβαση με τον οργανισμό που διεξάγει τον επόμενο διαγωνισμό MMA,  η οποία περιγράφει όλους τους όρους, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί και για τα δύο μέρη, και  αναφέρει την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής του τουρνουά. Ο οργανισμός που διοργανώνει το τουρνουά πρέπει να αναφέρει στους αντιπροσώπους του αθλητή όλα τα στοιχεία του αντιπάλου, καθώς και όλες τις πληροφορίες για όλους τους αγώνες του (αθλητή), οι οποίοι μπορούν να προβληθούν στον ιστότοπο που καλύπτει τα γεγονότα που σχετίζονται με το MMA. Η μορφή του επαγγελματικού τουρνουά είναι 1(ένας) αγώνας μεταξύ των αθλητών ο οποίος καθορίζει και τον νικητή.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ερασιτεχνικού ΜΜΑ στις μικτές πολεμικές τέχνες οι αθλητές δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων τον αντίπαλό τους, αλλά υπάρχει μία διαδικασία κλήρωσης για τους διαγωνιζόμενους. Οι αγώνες διεξάγονται με το Ολυμπιακό Σύστημα όπου ο συμμετέχοντας αποκλείεται μετά την πρώτη ήττα και με το σύστημα Robin όπου οι αθλητές αγωνίζονται μεταξύ τους στην ίδια κατηγορία βάρους.
2. Οι επιτρεπόμενες και απαγορευμένες τεχνικές ενέργειες στους επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς αγώνες ΜΜΑ είναι πανομοιότυπες, επιτρέποντας έτσι στους αθλητές που αρχίζουν την καριέρα τους στο ερασιτεχνικό MMA στο μέλλον να προαχθούν σε επαγγελματική κατηγορία και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους αγώνες.
3. Ο χώρος διεξαγωγής των ερασιτεχνικών αγώνων του ΜΜΑ είναι to ρινγκ. Επίσης, κατ 'εξαίρεση, οι συμμετέχοντες νεαρής ηλικίας μπορεί να αγωνίζονται στο τατάμι. Ο χώρος των επαγγελματικών αγώνων, ο οποίος παρέχεται από η διοργανώτρια αρχή, θα μπορούσε να είναι ένα ρινγκ ή κελί (οκτάγωνο).
4. Ο αριθμός γύρων και η διάρκεια των αγώνων.
Οι ερασιτεχνικοί αγώνες του ΜΜΑ διεξάγονται σύμφωνα με τους κανόνες των διαγωνισμών:
 προημιτελικοί αγώνες : 2 γύροι των 3 λεπτών ο καθένας με πιθανό επιπλέον γύρο 3 λεπτών
τελικοί αγώνες: 2 γύροι των 5λεπτών ο καθένας με πιθανό επιπλέον γύρο των 5 λεπτών
Μόνο 1 αγώνας διεξάγεται μεταξύ των αθλητών σε επαγγελματικό τουρνουά.
Η διάρκεια ενός επαγγελματικού αγώνα MMA εξαρτάται από την σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στον αθλητή και  την εταιρεία που διοργάνωσε το τουρνουά:
- Οι αγώνες Selection (για αρχάριους) : 3 γύροι των 5 λεπτών χωρίς επιπλέον γύρο
- αγώνες Challenge(για τους επαγγελματίες) : 3 γύροι των 5 λεπτών,με πιθανότητα ενός επιπλέον γύρου 5 λεπτών
- Οι αγώνες τίτλου Challenge (αγώνες πρωταθλήματος) : 5 γύροι των 5 λεπτών, με πιθανότητα 2 γύρων των 5 λεπτών.
Εάν υπάρχει ισοπαλία στο τέλος του αγώνα, δίνεται ένας επιπλέον γύρος των 5 λεπτών. Εάν μετά από έναν επιπλέον γύρο μια απόφαση εξακολουθεί να μην είναι αποδεκτή, ο αγώνας τελειώνει με ισοπαλία. Εξαιρέσεις είναι οι αγώνες CHALLENGE και οι αγώνες για τίτλο, όπου οι κριτές καλούνται να ονομάσουν τον νικητή μετά από τον επιπλέον γύρο.
5.Η λήξη του αγώνα πραγματοποιείται όταν αποβάλλεται ένας ή και οι δύο αθλητές, όπως καθώς και εάν ένας από τους αθλητές χρησιμοποιεί απαγορευμένες ενέργειες σύμφωνα με τους κανόνες των επαγγελματικών αγώνων ΜΜΑ.
Όταν ένας ή και οι δύο μαχητές αποκλείονται για μια απαγορευμένη ενέργεια ή όταν οι κριτές ή/και οι διοργανωτές αποφασίσουν να τερματίσουν τον αγώνα σε σχέση με ένα συμβάν εκτός ή εντός του ρινγκ ή ένα συμβάν που πραγματοποιείται στον πρώτο γύρο, γεγονός που καθιστά αδύνατο για έναν ή και τους δύο μαχητές να συνεχίσουν να πολεμούν, αυτό ο αγώνας κηρύσσεται άκυρος. Ωστόσο, εάν κάποιο συμβάν πραγματοποιηθεί μετά τον πρώτο ή τους επόμενους γύρους του αγώνα, πρέπει να ληφθεί απόφαση με βάση τον πρώτο γύρο ή τους επόμενους γύρους που διεξάχθηκαν πριν από το συμβάν.
Κατά τη διάρκεια των ερασιτεχνικών αγώνων MMA οι αθλητές αποκλείονται σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Αθλητισμού ή άλλες εξουσιοδοτημένες Εθνικές Ομοσπονδίες.
6. Τα κριτήρια αξιολόγησης των κριτών για τις τεχνικές ενέργειες των αθλητών που γίνονται κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι τα εξής:
* προσπάθεια να λήξει ο αγώνας με νοκ-άουτ ή εντός της απόστασης
* τραυματισμοί που προκλήθηκαν
* συνδυαστικές ενέργειες στην όρθια θέση και στον έλεγχο της επιεδάφιας θέσης
* μεταφορές(του αντιπάλου) και προστασία
* επιθετικότητα
* η διαφορά βάρους (15 κιλά ή περισσότερο σε βαρέων βαρών).
(Αν ένας αθλητής ζυγίζει 15 κιλά λιγότερο από ό, τι στο βαρέων βαρών, έχει
πλεονέκτημα. Εκτιμάται μόνο σε περίπτωση ισότητας με άλλα κριτήρια).
7. Το προσωπικό του προπονητή (οι βοηθοί και οι εκπρόσωποι ενός αθλητή κατά τη διάρκεια του αγώνα):
Η είσοδος του προσωπικού επιτρέπεται στο ρινγκ όχι περισσότερο από 3δευτερόλεπτα και όχι παραπάνω από δύο άτομα. Θα πρέπει να κάθονται κατά τη διάρκεια του αγώνα και μόνο ένας επιτρέπεται να καθοδηγεί, χωρίς βίαιες συμπεριφορές ή φωνές. Δεν επιτρέπεται να βοηθούν τον αθλητή χτυπώντας στο δάπεδο του ρινγκ ή τραβώντας τα σχοινιά. Κατά τη διάρκεια του αγώνα απαγορεύεται να εισέλθουν στο ρινγκ χωρίς την ειδική άδεια του διαιτητή, αλλιώς υπάρχει η περίπτωση αποκλεισμού. Μόνο ο γιατρός μπορεί να εισέλθει στο δαχτυλίδι χωρίς την άδεια του διαιτητή.
8. Υπάρχουν κάποιες διαφορές στον εξοπλισμό των αθλητών μεταξύ ερασιτεχνικών και επαγγελματικών αγώνων.
Ο εξοπλισμός των συμμετεχόντων σε επαγγελματικούς αγώνες αποτελείται από:
- γάντια εγκεκριμένα από οργανωτική αρχή
- σορτς χωρίς κουμπώματα, φερμουάρ και μεταλλικά αντικείμενα.
- επίδεσμο
- προστατευτικό κάλυμμα οδοντοστοιχίας

Ο εξοπλισμός των συμμετεχόντων σε ερασιτεχνικούς αγώνες αποτελείται από:
- γάντια τουλάχιστον πέντε ουγγιές
- σορτς χωρίς κουμπώματα, φερμουάρ και μεταλλικά αντικείμενα.
- επικαλαμίδες εγκεκριμένες από την εθνική ομοσπονδία που διοργανώνει τους διαγωνισμούς,
- ανοιχτό κράνος ασφαλείας (για τους αθλητές κάτω των 21 ετών).
- επίδεσμο
- προστατευτικό κάλυμμα οδοντοστοιχίας

Αυτές οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ ερασιτεχνινκών και επαγγελματικών αγώνων MMA εφαρμόζονται σε σχέση με τους διαγωνισμούς και τα τουρνουά που διεξάγονται στο πλαίσιο της Εθνικής Ομοσπονδίας ΜΜΑ και του Παγκόσμιου Οργανισμού ΜΜΑ, καθώς στα τουρνουά που διοργανώνονται και διεξάγονται από την M-1 League.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου